Poniedziałek, 21 Października 2019 roku.

Góry bez rolnictwa
będą martwe

Innowacje wzmacniające potencjał rolnictwa terenów górskich, to temat omawiany podczas konferencji, która odbyła się 17 lipca br. w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi.

– Chcemy rozwijać rolnictwo w górach, bo bez niego góry staną się martwe i turystów tam nie będzie – powiedział podczas konferencji minister Jan Krzysztof Ardanowski.

To kolejna, po odbywającej się kilka miesięcy temu w Balicach, konferencja z cyklu Innowacyjne rozwiązania dla polskiego rolnictwa. Podczas dzisiejszego spotkania prezentowano innowacje wzmacniające potencjał rolnictwa terenów górskich. Uczestnikami wydarzenia byli przedstawiciele sejmu, administracji rządowej, samorządowej, jednostek doradztwa rolnego, związków i organizacji rolniczych, jednostek naukowych, a także mieszkańcy obszarów górskich.

– Góry są ważnym dla rolnictwa obszarem, zarówno gospodarczym, ekologicznym, jak i kulturowym. Dziś mówimy o tym, jakie działania podjąć, aby na tym terenie rolnictwo utrzymać, rozwijać lub tam gdzie ono uległo wypchnięciu tam je przywrócić. Chcemy, żeby ludzie niezależnie od tego w jakim rejonie naszego kraju żyją, mieli podobne możliwości rozwoju i realizacji swoich pragnień – mówił minister. Szef resortu rolnictwa zaznaczył, żeatutem gór są nie tylko piękne widoki, lecz także agroturystyka oraz wysokiej jakości produkty wytwarzane z miejscowych surowców, jak na przykład oscypki czy bryndza.

W resorcie rolnictwa trwają prace nad przygotowaniem odpowiedniego programu wsparcia rolnictwa na obszarach górskich, który poprawi rentowność produkcji rolnej oraz pozwoli zachować unikalność tych terenów. Program powinien również pomóc w podtrzymaniu rolniczego wykorzystania gruntów rolnych na obszarach górskich.

Minister podkreślił, że w górach produkcja rolna jest trudniejsza i potrzebne jest tu specjalne wsparcie. Zdaniem szefa resortu nie powinny to być dotacje, ale inne formy wsparcia np. pomoc w promowaniu produktów górskich, czy wyższy zwrot akcyzy za paliwo rolnicze. Szef resortu przypomniał, że na korzyść obszarów górskich zostały zmienione zasady wyznaczania obszarów o trudnych warunkach gospodarowania (ONW), które  uprawniają do starania się o wyższe wsparcie.

– Dochody rolników powinny jednak pochodzić z dobrze zorganizowanej produkcji i sprzedaży za dobrą ceną produktów wysokiej jakości. Musimy zastanowić się wspólnie nad tym jakie rozwiązania wprowadzić, aby produkty te były dostępne na rynku i rozpoznawalne jako produkty wyróżniające się jakością – mówił minister i dodał, że jednym z dobrych rozwiązań jest aplikowanie o unijne certyfikaty żywności. Dzięki nim produkt jest chroniony, a jednocześnie producent uzyskuje wyższą cenę, natomiast konsument gwarancje jakości i pochodzenia.

Jako dobry przykład tego typu działań minister Ardanowski wskazał Włochów, którzy zarejestrowali już w unijnym systemie 299 swoich produktów, podczas, gdy Polska w ciągu 15 lat zarejestrowała tylko 42.

Kolejnym dobrym rozwiązaniem dla tych terenów jest, w opinii ministra, rozwój rolniczego handlu detalicznego.

– Obecnie obowiązujące w Polsce przepisy są bodaj najlepsze w Europie i umożliwiają praktycznie sprzedaż wszystkiego, co rolnicy mogą wytworzyć. W tej chwili 4,5 tys. gospodarstw sprzedaje żywność przetworzoną w gospodarstwie, a ok. 11 tys. zajmuje się sprzedażą produktów nieprzetworzonych – informował szef resortu rolnictwa.

Kolejnym rozwiązaniem dla terenów górskich może być reaktywowanie małych ubojni.

–  Przywrócimy możliwość uboju zwierząt w małych gospodarstwach, podobnie jak jest to w Austrii, czy Bawarii. Jest to szczególnie ważne nie tylko w przypadku bydła, ale także innych gatunków zwierząt, np. na terenach górskich owiec. Przygotowujemy już  odpowiednie przepisy w tej sprawie. Bedą musiały być one notyfikowane w KE, ale spodziewam się, że w świetle rozwiązań stosowanych w innych krajach problemów z tym nie będzie – zaznaczył minister.

Identyfikując potrzeby i wyzwania, na które powinna reagować polityka górska MRiRW, podjęto dotychczas szeroką współpracę z regionami województw Polski południowej. W tym zakresie prowadzone były również prace w ramach Porozumienia Rolniczego.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • BIOSTRATEGBIOSTRATEG 27 lutego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja „Program BIOSTRATEG – innowacje dla […]
  • Posiedzenie Rady MinistrówPosiedzenie Rady Ministrów Podczas posiedzenia 25 września br. Rada Ministrów rozmawiała o sprzedaży bezpośredniej, kołach gospodyń wiejskich i […]
  • Dotacje na ochronę wód gruntowychDotacje na ochronę wód gruntowych 10 lutego w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ruszy nabór wniosków na inwestycje chroniące przed […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]
  • Smaki RegionówSmaki Regionów Kiełbasy, sery, ciasta, nalewki, miody, konfitury, soki i jabłka - to regionalne smaki, które królowały 24 września br. w […]
  • Wołowina polską specjalnościąWołowina polską specjalnością Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość podkreślali zgodnie przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, którzy […]
  • O rolniczym handlu detalicznymO rolniczym handlu detalicznym - Mamy kilkaset tysięcy małych gospodarstw rolnych, które nie produkują na rynek, ale czasem posiadają nadwyżki i mogą […]
  • Eko wysokiej jakościEko wysokiej jakości Rosnące zainteresowanie żywnością ekologiczną, powstającą na bazie lokalnych produktów i surowców, to wyzwanie dla małych […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close