, 25 Sierpnia 2019 roku.

“Czas na polskie superowoce!” – aronia

Podsekretarz stanu Rafał Romanowski oraz główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas zachęcali 13 sierpnia br. do jedzenia polskich owoców. W siedzibie Głównego Inspektora Sanitarnego odbyła się kolejna konferencja z cyklu „Owoce – Polska smakuje” – „Czas na polskie superowoce!” – aronia.

W prezentacji zalet aronii uczestniczyli m.in. prezesi: Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw Witold Boguta oraz Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska” Andrzej Karolak. Ponadto nie zabrakło przedstawicieli organizacji współtworzących jagodową sztafetę i kampanię „Czas na polskie superowoce!” – Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej, Krajowego Stowarzyszenia Producentów Czarnych Porzeczek, Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki, Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi, Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej i Partnera Merytorycznego – Fundacji Promocji Polskiej Borówki

Podczas konferencji odbyła się prezentacja soków i dżemów w różnych wariantach smakowych: aronia, aronia plus len, aronia plus jabłko, aronia plus porzeczka, aronia plus rokitnik, aronia plus malina, aronia plus truskawka, dżem aroniowo-gruszkowy i aroniowo-śliwkowy, konfitury i syrop aroniowy, malinowo-aroniowy, aronia suszona, aronia kandyzowana, miód aroniowy oraz innowacyjne produkty z aronii, w tym błonnik aroniowy, liofilizat aroniowy w kapsułkach, proszek liofilizowany i koncentrat aroniowy.

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Cenną właściwością tych owoców jest wyjątkowy skład witamin, pozwalający zaliczyć aronię do roślin leczniczych i superowoców. Oprócz witaminy P zawierają również witaminy: C, PP, B2, B6, E i karotenoidy (prowitaminę A) oraz mikroelementy, takie jak: rad, molibden, bor, żelazo i jod.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close