Sobota, 21 Września 2019 roku.

Aronia – cierpka jagoda
na zdrowie

Choć sezon aroniowy jeszcze przed nami, warto już teraz uzbroić się w zapasy wiedzy o tych niedocenianych owocach. Kto raz ubrudził nimi ubranie ten wie, jak ciężko pozbyć się plamy. Wynika to z ogromnej ilości prozdrowotnych związków zawartych w aronii.

Cierpki smak zdrowia
Aronia w Kanadzie i wschodnich stanach USA, skąd pochodzi, nazywana jest cierpką jagodą.

Jej owoce zawierają składniki o właściwościach antyoksydacyjnych (antocyjany, flawonole, fenolokwasy, garbniki), witaminy (C, B2, B6, E, P, PP) oraz składniki mineralne (Mo, Mn, Cu, B, I, Co). Z punktu widzenia zdrowotnego, najważniejszym składnikiem aronii są polifenole, obdarzone silnym potencjałem prozdrowotnym. Ich zawartość w aronii czarnoowocowej jest nawet czterokrotnie wyższa niż w czarnych porzeczkach czy borówkach, uchodzących za skarbnicę polifenoli.

Spożycie aronii może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, obniżenie poziomu cholesterolu), chorób nowotworowych, cukrzycy typu IIi choroby wrzodowej żołądka.

„Eko” jagoda
Aronia może być postrzegana jako „proekologiczny” gatunek krzewów. Posiada bowiem wysoką tolerancję na choroby i działanie szkodników, a co za tym idzie nie wymaga masowego używania pestycydów. Owoce charakteryzują się małą skłonnością do kumulacji metali ciężkich, takich jak: kadm, ołów, arsen, cyna, a także azotanów i pestycydów.

Wykorzystywanie aronii
Owoce aronii, z uwagi na specyficzny kwaśno-cierpki smak, rzadko spożywane są na surowo i  wykorzystywane są głównie do przetwórstwa. A szkoda. W wytłokach poprodukcyjnych znajduje się cała masa prozdrowotnych substancji, które najczęściej nie są spożywane. Podstawowym sposobem przerobu aronii jest tłoczenie moszczu i wytwarzanie koncentratu, będącego półproduktem do produkcji soków, dżemów i galaretek. Otrzymany koncentrat służy również jako barwnik do soków z innych owoców oraz czerwonego wina. Owoce aronii są używane również do produkcji suszy, wchodzących w skład mieszanek herbacianych i ziołowych, a także do sporządzania nalewek i innych alkoholi.

Cenne odpadki
Wytłoki pozostałe po procesach przetwórczych, są niezwykle cenne z uwagi na wysoką zawartość antocyjanów (która może sięgać nawet 66% całkowitej zawartości tych związków w owocach aronii) i błonnika pokarmowego. W związku z tym, dąży się do ich dalszego zagospodarowania, m.in. w formie surowców do produkcji barwników, przetworów mięsnych i piekarniczych.

Czy wiesz że:

  • Owoce aronii dojrzewają od końca sierpnia do połowy września. Zebrane po przymrozkach są słodsze i mniej cierpkie.

  • Przechowywane w warunkach chłodniczych wraz z szypułkami mogą przeczekać nawet całą zimę.

  • Przetwarzanie i mrożenie osłabia cierpki smak aronii, jest więc szansa, że w tej formie znajdą więcej zwolenników.

Źródło: IŻŻ NCEŻ/mgr inż. Paulina Gąsiewska

 

Artykuły powiązane

  • Maliny – samo zdrowie!Maliny – samo zdrowie! Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się […]
  • Co jeść, by chronić <br> się przed jaskrą?Co jeść, by chronić
    się przed jaskrą?
    W profilaktyce jaskry ważna jest dieta, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. W diecie ważną rolę pełnią witaminy oraz […]
  • Wisienka na torcieWisienka na torcie Rubinowa błyszcząca skórka, lekko kwaśny smak, niepowtarzalny aromat i zapach – jednym słowem wiśnie. Typowo polski, […]
  • Leki z ogrodowej<br> aptekiLeki z ogrodowej
    apteki
    W ogrodach i na łąkach można nie tylko podziwiać kwiaty i krzewy, ale także czerpać ze spacerów inne korzyści. Zebrane kwiaty […]
  • Witaminowe bomby<br> dla zdrowiaWitaminowe bomby
    dla zdrowia
    Dzisiejsze święto warto uczcić szklaneczką… soku. Po pierwsze – soki są po prostu pyszne, pod drugie – zawierają […]
  • Arbuz – słodki<br> krewny dyniArbuz – słodki
    krewny dyni
    Arbuz to niezwykle lubiany owoc, choć według klasyfikacji systematycznej jest to warzywo, należące do rodziny dyniowatych. Arbuz […]
  • Kwiaty na talerzuKwiaty na talerzu Są kolorowe i mają piękny zapach, a do tego zupełnie niekonwencjonalnie ozdobią niejedną potrawę, nawet tak wyszukaną jak komunijny […]
  • Słodki smak jesieniSłodki smak jesieni Koniec lata i wczesna jesień to czas, kiedy w marketach i na targach królują śliwki – niebieskie, fioletowe, czerwone, […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close