Piątek, 07 Sierpnia 2020 roku.

Praktyczne wskazówki
w codziennych zakupach seniorów

Bardzo ważnym aspektem Twojego sposobu żywienia to zmiana wieloletnich przyzwyczajeń oraz przełamanie stereotypów i mitów na temat żywienia. Przede wszystkim należy rozpocząć od ustalenia ilości posiłków w ciągu dnia. Należy wspólnie określić harmonogram posiłków i zachęcać do realizacji tego planu. Pominięty posiłek to zmniejszona ilość składników odżywczych w całodniowym rozrachunku energetyczno-odżywczym.

Dokonuj regularnych zakupów – zaplanowane posiłki wymagają składników, z których powstanie danie. Częste zakupy zmniejszą ryzyko nadwyrężenia układu kostno-szkieletowego przy noszeniu, co się zdarza w przypadku zakupów robionych rzadziej, ale większych. Dodatkowo, zakupy to zwiększenie aktywności fizycznej.

Staraj się urozmaicać potrawy, komponuj dania z różnych produktów w obrębie danych grup. Im bardziej urozmaicona dieta, tym mniejsze ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Warto również eksperymentować w kuchni, co pokazuje nowe możliwości wykorzystania tradycyjnych produktów. Dieta seniorów to potrawy lekkostrawne i delikatne dla przewodu pokarmowego, uwzgledniające możliwość wystąpienia zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu. Preferowane jest gotowanie (w wodzie, na parze), duszenie, pieczenie (bez dodatku tłuszczu). Przygotowując menu, należy wziąć pod uwagę możliwość gryzienia, czyli – w miarę potrzeby – potrawy miękkie (np. gotowane warzywa), musy, mielone (orzechy, nasiona), mięsa w sosie (wilgotne dania, które nie podrażnią przełyku i jamy ustnej w trakcie gryzienia i połykania). Ważną kwestią jest atrakcyjność potraw, które poprzez swoją wizualność będą stanowiły zachętę dla osób z obniżonym łaknieniem.

Nie bój się nowości – może warto odkryć coś innego, coś nowego… Olej lniany do smarowania pieczywa zamiast masła i margaryny? Komosa ryżowa do obiadu? Tofu pieczone na kolację? Dlaczego nie?!

Zaszalej! Urozmaicaj!

Czytaj etykiety!

Źródło: NCEŻ IŻŻ/mgr inż. Paula Nagelmgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close