Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Jajka – cenny składnik diety dziecka

Jajka powinny zajmować szczególne miejsce w diecie dzieci ze względu na swój cenny skład: pełnowartościowe białko, cholinę, witaminy: B6, B12, A, D, E, foliany, żelazo, cynk, fosfor, jod oraz karotenoidy jak zeaksantyna, luteina (mające istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza u dzieci i młodzieży coraz częściej spędzających czas przed ekranem komputera czy smartfona).

Dlatego warto, aby jajka często gościły na talerzu najmłodszych. Nie jest wskazane, by rodzice rezygnowali z podawania dzieciom jaj, sugerując się zaleceniami dotyczącymi żywienia osób dorosłych zwłaszcza z problemami z gospodarką lipidową.

Warto, aby dzieci jadły jajka
Jaja kurze są doskonałym składnikiem, do urozmaicenia codziennego jadłospisu dziecka, a zwłaszcza śniadania.  Coraz więcej jest dowodów na to, że spożywanie jaj wiąże się z poprawą jakości diety i zwiększa odczucie sytości po posiłku. Spożywanie śniadań przez dzieci jest podstawą zdrowego żywienia. Ważne, aby ten pierwszy posiłek opierał się na produktach mlecznych jak: mleko, twarogi, napoje mleczne fermentowane (kefir, jogurt naturalny) naprzemiennie z potrawami z jaj (jajecznica, jajka na miękko, jajka sadzone);  nie zapominając o produktach zbożowych pełnoziarnistych. Należy przy tym ograniczać spożycie na śniadanie produktów słodkich jak: dżemy, słodkie desery mleczne, kremy czekoladowe, ze względu na znaczną zawartość cukru.

Kontrowersje wokół ilości spożywanych jaj
W przeszłości obawiano się, że spożywanie jaj może podnosić poziom cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Wyniki badań z ostatnich lat dowodzą, że konieczne było zrewidowanie poglądów na rolę jaja kurzego w żywieniu człowieka. Cholesterol zawarty w jajach w większości przypadków, nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, tak jak tłuszcze nasycone  w tym tłuszcze trans, tak często obecne w słodyczach i ciastkach. Żółtko jaja ma bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu i odpowiednią ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie nawet 2-3 sztuk jaj dziennie nie powoduje u zdrowego dorosłego człowieka wzrostu cholesterolu. Aktualne badania wskazują, że spożycie jaj – jako części zdrowej, zbilansowanej diety – nie zwiększa znacząco poziomu cholesterolu u większości zdrowych ludzi w tym dzieci. Zważywszy że niewiele jest produktów spożywczych o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej, zaleca się, aby osoby zdrowe, w tym dzieci i młodzież mogli spożywać 1 jajko dziennie.

Źródło: NCEŻ IŻŻ/mgr inż. Zofia Chwojnowska, mgr inż. Barbara Wojda

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close