Wzdęcia – jak im zapobiegać?
Lekkie, zwiewne ubrania podczas lata uwidaczniają każde niedoskonałości sylwetki, a zwłaszcza oponkę na brzuchu. Nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej, ale również wzdęcia mogą być przyczyną widocznego brzucha, nawet u osoby o szczupłej sylwetce. Jak unikać wzdęć?
Uwidoczniony brzuch to zmora niejednej osoby. Problem ten dotyczy nie tylko osób z nadmierną masą ciała. Przyczyną zwiększonego obwodu pasa, a tym samym wystającego brzucha, mogą być również wzdęcia, czyli gromadzenie się nadmiernej ilości gazów w jelitach. Dyskomfort związany ze wzdęciami szczególnie obserwowany jest podczas lata, gdy lekkie ubrania bardziej eksponują widoczny brzuszek, a i z dietą bywa też różnie. Jedzenie poza domem, w pośpiechu, przejadanie się czy po prostu zmiana diety – mogą przyczynić się do występowania tego problemu.
Złote zasady zapobiegające wzdęciom
Realizacja zaleceń zdrowego żywienia oraz kilku dodatkowych zasad – które zapobiegają gromadzeniu się w jelitach nadmiaru gazów, a tym samym występowaniu wzdęć – pozwala na ograniczenie występowania tej dolegliwości. W tym celu w codziennym żywieniu warto:
-
Jadać często a mało, najlepiej 4-5 posiłków w ciągu dnia. Regularne spożywanie mniejszych porcji jedzenia zapobiega konsumpcji zbyt dużych objętościowo posiłków. Gdy do naszego przewodu pokarmowego pokarm „wpada” zbyt szybko i jest go za dużo, układ trawienny nie jest w stanie prawidłowo go strawić. Niestrawione resztki pokarmu trafiające do jelita grubego pod wpływem bakterii ulegają procesom fermentacyjnym. W efekcie wytwarzane są duże ilości gazów, co może również zakończyć się epizodami biegunek.
-
Dokładnie i powoli przeżuwać pokarmy. Posiłki należy spożywać bez pośpiechu, a nawet podczas konsumpcji warto liczyć do 5 przy każdym kęsie, co również spowolni spożywanie posiłku. Istotne jest również jedzenie z zamkniętymi ustami, by nie połykać zbyt dużej ilości powietrza, nasilającego wzdęcia.
-
Powoli pić płyny oraz unikać napojów gazowanych. To kolejny krok zapobiegający dostawaniu się do układu trawiennego zbędnego powietrza. Dwutlenek węgla zawarty w napojach gazowanych jest zbędnym gazem i również gromadzi się w jelitach. Wskazane również jest unikanie gotowych soków owocowych, one również nasilają wzdęcia brzucha, ze względu na zawartość sorbitolu i fruktozy, a więc cukrów, które mocno fermentują w jelicie grubym, tworząc sporą ilość gazów. Jako płyny należy wybierać wodę niegazowaną, słabe napary herbat lub ziół, pomocnych przy wzdęciach.
-
Skupić się na jedzeniu. Całą uwagę należy poświęcić konsumpcji posiłku. W czasie jedzenia należy unikać rozmów, nie należy oglądać telewizji, pracować przy komputerze czy czytać gazety. Chroni to przed zjadaniem zbyt dużych ilości pożywienia i połykania „dodatkowego powietrza”.
-
Unikać żucia gumy, ssania twardych cukierków, które też sprzyjają połykaniu powietrza. Zawierają również sorbitol nasilający tworzenie gazów.
-
Wyeliminować spożycie słodyczy i cukru. Cukry proste zawarte m.in. w słodyczach nasilają fermentację jelitową, a w konsekwencji występowanie wzdęć.
-
Ograniczyć spożycie produktów tłustych i ciężkostrawnych, które utrudniają pracę układu trawiennego i nasilają tworzenie się gazów. Niewskazane są posiłki bardzo bogate w białko i tłuszcz zwierzęcy. Wówczas kwas solny i kwasy tłuszczowe nie są w stanie zrównoważyć ilości wodorowęglanów zawartych w soku trzustkowym i żółci, co przyczynia się do powstawania wzdęć. Warto sięgać po posiłki gotowane, gotowane na parze, duszone oraz grillowane.
-
Wyeliminować na kilka dni mleko krowie, zamieniając je na mleko sojowe, ryżowe albo fermentowane napoje mleczne – jak jogurty, kefiry, maślanki. Należałoby w ten sposób sprawdzić, czy wzdęcia nie są przyczyną nietolerancji laktozy – cukru zawartego w mleku.
-
Unikać produktów gazotwórczych, jak groch, fasola, cebula, brokuł, brukselka, kalafior, kalarepa i inne warzywa z rodziny kapustnych. Nieprzyjemny zapach gazów oraz ich nadmiar mogą też prowokować sery pleśniowe oraz zbyt duże spożycie jaj.
-
Zrezygnować z konsumpcji alkoholu, a szczególnie bezwzględnie piwa, nasilającego tworzenie dużej ilości gazów.
Źródło: IŻŻ NCEŻ/mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska