Piątek, 20 Lipca 2018 roku.

Wzrost eksportu mięsa drobiowego

Dane dotyczące eksportu za pierwsze dwa miesiące tego roku tego roku potwierdziły, że mimo grypy ptaków polski handel zagraniczny mięsem drobiowym nie zwalnia. W styczniu i lutym nasze przedsiębiorstwa wyeksportowały za granicę prawie 163,7 tys. ton mięsa i podrobów drobiowych. Wynik ten –  w porównaniu do analogicznego okresu zeszłego roku – oznacza wzrost o ponad 14,5 procent.

Dynamiczny wzrost wolumenu eksportu nie przełożył się jednak na równie okazały wzrost przychodów. Polskie firmy sprzedały za granicę w pierwszych dwóch miesiącach roku mięso o wartości ponad 266 mln euro. Oznacza to wzrost, w porównaniu do zeszłego roku, jedynie o 2,7 procent.

Według analiz KIPDiP mniejsze przychody eksportowe mogą mieć dwie przyczyny. Pierwsza to niższe ceny uzyskiwane zagranicą, druga to zwiększenie eksportu tańszego asortymentu kosztem droższego. Zdaniem Krajowej izby Producentów Drobiu i Pasz niezależnie od tego które ze zjawisk było dominujące nie jest to korzystna sytuacja, bo prowadzi do zmniejszania marży na sprzedaży.

KIPDiP zwraca także uwagę na kursy walutowe, które ograniczały zyskowność producentów w porównaniu do poprzedniego roku. Kurs euro był w styczniu niższy o pół procent, a w lutym o niemal dwa procent od odpowiednich miesięcy w zeszłym roku. Oznacza to, że skorygowane kursami walutowymi przychody producentów były na podobnym poziomie jak w zeszłym roku, co przy istotnym wzroście wolumenu eksportu obrazuje pogarszającą się sytuację producentów.

W eksporcie polskiego drobiu ciągle dominują odbiorcy z Unii Europejskiej. Warto jednak zwrócić uwagę, że na liście krajów, które kupują od nas mięso drobiowe coraz częściej pojawiają się państwa afrykańskie

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Artykuły powiązane

  • Come back do RPA?Come back do RPA? Eksport drobiu do RPA jest zablokowany od dwóch lat. Może to się jednak zmienić. W Polsce odbyła się wizyta służb […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Polagra FoodPolagra Food Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Produkty jajeczne<br> z Ukrainy „tylnymi drzwiami”Produkty jajeczne
    z Ukrainy „tylnymi drzwiami”
    Polscy producenci mogą sporo stracić na przywozie produktów jajecznych z Ukrainy do Unii Europejskiej. Nie chodzi tylko o […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Drób na plusieDrób na plusie Unia Europejska drobiem stoi! W 2018 r. unijna wytwórczość zwiększy się o 1,2 proc. do 14,86 mln ton, a eksport o 2,5 proc. do […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close