Sobota, 17 Listopada 2018 roku.

Wytyczne dot.
znakowania alergenami

Na stronie Komisji Europejskiej opublikowano zawiadomienie dotyczące podawania informacji
o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku 
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Szczególną uwagę należy zwrócić na część dotyczącą zwolnienia z podawania informacji o alergenach
w następujących przypadkach:

  • Żywność opatrzona nazwą jednoznacznie odnoszącą się do alergenu i zwolniona z wymogu dotyczącego wykazu składników (np. „ser”, „śmietana”) – nie trzeba podawać danego alergenu (np. mleka) na etykiecie.
  • Żywność opatrzona nazwą jednoznacznie odnoszącą się do alergenu, w oznakowaniu której podano wykaz składników (fakultatywny lub obowiązkowy) – alergen należy podkreślić w składzie.

Link do wytycznych KE:

ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/labelling_legislation_guidance_allegens-2017-4864_pl.pdf

Źródło: IJHARS

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close