Sobota, 22 Lutego 2020 roku.

Wpływ nadmiaru dwutlenku węgla
na rośliny

Trwający 20 lat eksperyment dowiódł, że zbyt wysoki poziom dwutlenku węgla w powietrzu może wpływać na rośliny inaczej, niż dotychczas uważano – informuje "Science".

Zespół prof. Petera Reicha z University of Minnesota w St. Paul obsadził 88 działek dwoma różnymi rodzajami traw. Przystosowane do gorącego i suchego klimatu trawy wykorzystują wydajniejszy proces fotosyntezy C4, natomiast typowe dla klimatu chłodnego – mniej wydajną fotosyntezę C3.

Trawy wystawiono na działanie dwóch różnych poziomów dwutlenku węgla: obecnego oraz podwyższonego, który mogą pojawić się na Ziemi jeszcze w tym stuleciu w związku z działalnością człowieka.

Ponieważ rośliny potrzebują do życia dwutlenku węgla, naukowcy spodziewali się, że trawy korzystające z fotosyntezy C3 będą lepiej rosnąć przy podwyższonym poziomie CO2, ponieważ znane są one ze zdolności do wychwytywania nadmiaru dwutlenku węgla. W przypadku traw przystosowanych do procesu C4 podwyższony poziom CO2 nie powinien mieć znaczenia – i tak nie wykorzystują one tych nadwyżek.

Przez pierwszych 12 lat eksperymentu rośliny zachowywały się zgodnie z oczekiwaniami. Jednak osiem ostatnich lat zaskoczyło badaczy, bowiem przy podwyższonym poziomie C02 trawy C4 urosły bardziej niż C3 – których biomasa, a co za tym idzie zdolność do pochłaniania CO2, przestała się zwiększać. Nie jest jasne, dlaczego tak się stało (być może chodzi o niedostępność związków azotu), jednak odkrycie może mieć znaczące konsekwencje.

Jak zaznacza prof. Reich, porośnięte trawą tereny zajmują od 30 do 40 proc. powierzchni lądów i odgrywają ważną rolę w wchłanianiu dwutlenku węgla uwalnianego podczas spalania paliw kopalnych (rośliny lądowe pochłaniają około 1/3 wytwarzanego przez ludzi dwutlenku węgla). Tymczasem obecnie stosowane modele zmian klimatu nie uwzględniają nowo uzyskanych wyników.

Część terenów porośniętych trawą może pochłaniać więcej CO2 niż przewidywano, zaś pozostałe obszary – mniej. Proces fotosyntezy C3 wykorzystuje ponad 90 proc. gatunków roślin, zwłaszcza drzewa, podczas gdy C4 – głównie trawy.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Pomidory<br> na GiewonciePomidory
    na Giewoncie
    Globalne ocieplenie wpływa na roślinność na szczytach gór. Sprawę wykryło międzynarodowe grono botaników. Naukowcy z 11 […]
  • CO2 wpływa<br> na jakość ryżuCO2 wpływa
    na jakość ryżu
    Rosnące ilości dwutlenku węgla w atmosferze obniżą odżywczą wartość ryżu, co może mieć olbrzymie konsekwencje dla zdrowia […]
  • #DotleniamMiasto, czyli Zielony Rekord Polski#DotleniamMiasto, czyli Zielony Rekord Polski Już 27 kwietnia w całej Polsce rusza akcja "Zielony Rekord Polski", czyli sadzenie jak największej liczby krzewów i […]
  • Nadmiar soli sprzyja rozwojowi demencjiNadmiar soli sprzyja rozwojowi demencji Spożywanie nadmiernej ilości soli powoduje zmiany w środowisku jelit, które przyczyniają się do zwężenia naczyń krwionośnych w […]
  • Klimat kontra<br> płody rolneKlimat kontra
    płody rolne
    Europejskie spółdzielnie rolnicze wiodą prym w opracowywaniu strategii walki ze zmianami klimatu. Rolnictwo precyzyjne jest […]
  • Plastik z dwutlenku węgla i cukru?Plastik z dwutlenku węgla i cukru? Zespół z University of Bath opracował tworzywo sztuczne, które można otrzymywać z łatwo dostępnego składnika DNA. […]
  • Zrównoważony<br> rozwój i rolnictwoZrównoważony
    rozwój i rolnictwo
    Zrównoważony rozwój odpowiada na obecne potrzeby globalne oraz bierze pod uwagę konieczność zaspokajania potrzeb […]
  • Jak zzieleniały roślinyJak zzieleniały rośliny Zjadający bakterie glon może wyjaśnić naukowcom, jak rośliny nauczyły się fotosyntezy – informuje „New Scientist” […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close