Sobota, 21 Września 2019 roku.

Wapń – nie tylko
w mleku!

Dieta ograniczająca produkty mleczne w ostatnim czasie stała się jednym z popularniejszych trendów żywieniowych. Zanim jednak zredukujemy lub całkowicie wykluczymy nabiał z diety, warto poznać inne źródła wapnia.

Wapń ma kluczowe znaczenie dla dzieci, szczególnie w okresie dojrzewania, jest również ważnym elementem diety dorosłych – przyczynia się do utrzymania zdrowej struktury kości i funkcji mięśni. Brytyjski National Health Service zaleca osobom w wieku od 19 do 64 lat dostarczać dawkę 700 mg wapnia dziennie, a ich głównymi zalecanymi źródłami są mleko, sery i produkty mleczarskie.

Jednak w dobie rosnącej popularności diety wegańskiej, jak również popularności diet wykluczających produkty mleczne, gdzie jeszcze można szukać źródeł wapnia?

Jednym z jego źródeł jest biała fasola. Poza tym, że jest ona bogata w białko, żelazo i błonnik, jest również doskonałą alternatywą dla produktów mlecznych – porcja białej fasoli zawiera 175 mg wapnia.

"Jeśli nie masz ochoty na białą fasolę lub chcesz wprowadzić jakieś urozmaicenie, możesz spróbować np. fasoli skrzydlatej" – zachęca na łamach "Independent" dietetyk Frida Harju-Westman.

Dla wielu zaskoczeniem może się okazać fakt, że również pomarańcze to doskonałe źródło wapnia. "Zjadając jedną pomarańczę dziennie dostarczamy 70 mg wapnia, co w 6 proc. zaspokaja jego dzienne zapotrzebowanie. Poza tym pomarańcze to doskonałe źródło witaminy C" – wskazuje dietetyk.

Jeśli zastanawiamy się nad zdrową przekąską do pracy, warto mieć w torebce opakowanie migdałów. "Orzechy nie są oczywistym źródłem wapnia, jednak wiele z nich warto włączyć z tego powodu do swojej codziennej diety" – zapewnia ekspert.

Inną alternatywą są sardynki – jedna puszka zawiera 350 mg wapnia. Są one również bogatym źródłem kwasów omega-3. "Warto dodać je np. do sałatki, tym bardziej, że dostarczają one również witaminy B-12 i witaminy D" – wyjaśnia Harju-Westman.

Skoro mowa o sałatkach, tu doskonałym dodatkiem będą figi. Jak zaznacza dietetyk, są one bogate w antyoksydanty i błonnik. Pięć suszonych fig dziennie dostarcza nam dawkę ok. 135 mg wapnia.

Źródeł wapnia warto również szukać w zielonych warzywach, tu szczególnie cenne są np. jarmuż, szpinak i brokuły. "Warzywa liściaste zawierają niewiele kalorii, są za to bogatym źródłem błonnika i wapnia" – zauważa ekspert. Zatem zielone smoothie czy sałatka z ich dodatkiem to doskonały sposób na jedną z porcji wapnia dziennie.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close