Święto serka wiejskiego

fffffffffffffff

Są produkty, które smakują – niezależnie od tego, w którym miejscu globu są konsumowane. Serek wiejski o ziarnistej konsystencji, produkowany z mleka krowiego, jest ubóstwiany na całym świecie. 30 grudnia obchodzi swoje święto. Dla tych, którzy przejedli się podczas świątecznego ucztowania, może się okazać prawdziwym wybawieniem.

Obecnie, wśród konsumentów, pojawia się zapotrzebowanie na produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami, a także na smaki dzieciństwa. Stąd cieszący się ogromnym powodzeniem serek wiejski.

Niektórzy doszukują się początku jego historii już w starożytności. Jednak, według większości, produkt ten zawdzięczamy Amerykanom. Dowodzi tego m.in. wzmianka o cottage cheese z czasopisma "Dodey's Lady's Book" z 1931 roku. W USA serek wiejski aktywnie promowano też w latach 70. minionego stulecia. Do tego stopnia, że  w 1977 roku Departament Rolnictwa USA wydał poradnik pod nazwą "Making cottage cheese at home" z instrukcją przygotowania serku wiejskiego w domu krok po kroku.

W polskim wydaniu cottage cheese zaliczany jest do serów twarogowych, niedojrzewających wytwarzanych metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej mleka krowiego. W kraju, produkt ten jest popularny od lat. W 1992 roku, jedna z krajowych firm mleczarskich, wystartowała z jego produkcją, co okazało się strzałem w dziesiątkę – bez reklamy i promocji. Wielokrotnie okazało się, że popyt przekraczał podaż, więc firma wciąż rozbudowywała linię produkcyjną.

Według raportu USDA (United States Department of Agriculture), Amerykanie zużywają rocznie około 600 milionów funtów serka wiejskiego (około 1200 kg). Przy czym z 50 litrów mleka, uzyskuje się około 7-7,5 kg serka. W Polsce, obecnie mamy kilkanaście firm zajmujących się produkcją serka wiejskiego. Chociaż nie ma wyliczeń, ile serka konsumuje się rocznie, szacuje się, że dziś wielkość produkcji serka ziarnistego stanowi 1/4 rynku serów białych.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin