Czwartek, 16 Lipca 2020 roku.

Światowy Dzień Gleby

Dostarcza pożywienia, biomasę oraz surowce. Służy jako platforma dla działalności człowieka. Odgrywa ogromną rolę jako naturalne siedlisko i miejsce gromadzenia zasobów genetycznych. Bez niej nie mielibyśmy żywności. 5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby.

Święto wprowadziła w 2002 roku Międzynarodowa Unia Towarzystw Gleboznawczych (IUSS). Od 2013 roku, dzień ten został oficjalnie ogłoszony, jako Światowy Dzień Gleby przez Zgromadzenie Narodów Zjednoczonych. Jednocześnie wskazano, że rok 2015 będzie Międzynarodowym Rokiem Gleby, a ten z kolei zapoczątkował Międzynarodową Dekadę Gleby 2015-2024.

Celem obchodów święta gleby, jest zwrócenie uwagi na jej najważniejsze funkcje, jakie spełnia w środowisku oraz rolę, jaką pełni w kształtowaniu jakości życia i wciąż rosnącej populacji ludności. Trzeba sobie uświadomić, że ilość i jakość żywności, a także wielu potrzebnych ludzkości surowców, zależy od wielkości areału i stanu gleb.

Istotnym aspektem obchodów Światowego Dnia Gleby jest podkreślenie zagrożeń dla funkcji gleb, głównie wskutek działalności człowieka i zmian klimatycznych. A gleba jest zasobem nieodnawialnym, ponieważ raz zniszczona, nie odnowi się samoczynnie w przeciągu jednego lub nawet kilku pokoleń. Stanowi największy magazyn zasobów węgla na ziemi (1 500 gigaton). Glebę trzeba więc chronić ze względu na jej znaczenie, zarówno dla środowiska, jak i w kontekście ekonomiczno-społecznym.

Ważne, byśmy zdali sobie sprawę, że gleba jest podstawą produkcji rolnej. Ponad 90 proc. żywności pochodzi z gleby lub wytwarza się ją z płodów rolnych uprawianych w i na glebie. Gleba to także ważny komponent naturalnych ekosystemów lądowych. To również filtr dla środowiska. Zatrzymuje i przekształca zanieczyszczenia naturalne.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Czy warto kupować żywność ekologiczną?Czy warto kupować żywność ekologiczną? Ostatnio popularne stało się prowadzenie tzw. zdrowego trybu życia. Coraz większa część społeczeństwa przywiązuje dużą wagę do sposobu […]
  • Grzyb – dobrodziej glebyGrzyb – dobrodziej gleby Żyjące w glebie grzyby zapewniają lepsze warunki bakteriom i całemu ekosystemowi - informuje pismo „Nature […]
  • Żniwa na finiszuŻniwa na finiszu Tegoroczne żniwa rolnicy zapamiętają na długo. Pogoda utrudniała zbiory szczególnie na południu Polski. Ziarno w wielu […]
  • Rolnictwo ekologiczne kwitnieRolnictwo ekologiczne kwitnie Powierzchnia gruntów przeznaczonych na rolnictwo ekologiczne w Europie stale rośnie od początku dekady - wynika z ostatnich […]
  • Raport GIJHARSRaport GIJHARS Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że ukazał się „Raport o stanie […]
  • Nawozy a jakość żywnościNawozy a jakość żywności Nawozy sprawiają, że rośliny szybciej rosną, chronią je też przed szkodnikami i chorobami. Dzięki nim plony są większe oraz wyglądają […]
  • Integrowana<br> produkcja roślinIntegrowana
    produkcja roślin
    Integrowana produkcja roślin (IP) to nowoczesny system uprawy, który uwzględnia oczekiwania konsumenta w stosunku do […]
  • Światowy<br> Dzień PszczółŚwiatowy
    Dzień Pszczół
    20 maja po raz pierwszy obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez ONZ z […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close