Wtorek, 17 Lipca 2018 roku.

Stop podwójnej
jakości żywności

Jakość, zawartość czy skład produktów sprzedawanych w różnych krajach w wielu przypadkach są zróżnicowane, a to jest niezgodne z prawem konsumenckim. Dlatego Komisja Europejska opublikowała zbiór wytycznych dla państw członkowskich. To nowy sposób przeciwstawiania się zjawisku podwójnych standardów żywności w Unii Europejskiej. Urzędnicy z Brukseli zagrozili korporacjom ujawnieniem przypadków naruszeń. Zachęcają ich do porzucenia nieuczciwych praktyk.

Problem produktów różniących się jakościowo w zależności od tego, czy jest sprzedawany na zachodzie kontynentu czy wschodzie, wkroczył w kolejny etap. Sprawa stała się głośna, kiedy oficjalne skargi w tej sprawie złożyły Węgry i Czechy. Komisja Europejska obiecała wtedy, że zajmie się sprawą. Teraz przyznała, że nieprawidłowości dotyczą setek produktów, na co są dowody, ale nie wprowadza zakazów, tylko wydaje wytyczne.

Eksperci z Brukseli nie przedstawili prawnego rozwiązania sytuacji. Zalecili państwom członkowskim lepsze wykorzystanie już istniejących przepisów. Wydane zostały wytyczne i dodatkowe wyjaśnienia wymogów prawa żywnościowego Unii Europejskiej i unijne przepisy prawa ochrony konsumentów, do których organy krajowe powinny się odnosić, analizując potencjalne przypadki podwójnej jakości produktów. Chodzi o rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zgodnie z którym należy podawać konsumentom rzetelne i wystarczające informacje na temat produktu żywnościowego. Na przykład na etykietach żywności należy zamieszczać wykaz wszystkich składników zawartych w produkcie. Dyrektywa o nieuczciwych praktykach handlowych zakazuje z kolei m.in. sprzedaży pod tą samą marką produktów w sposób, który może wprowadzać konsumentów w błąd. Właśnie na podstawie tych przepisów Komisja Europejska zaproponowała kilkuetapową procedurę, która ma pomóc krajowym organom ds. żywności i ochrony konsumentów ustalać, czy producenci nie naruszają prawa.

Komisja pracuje obecnie nad metodyką, która ma udoskonalić badania porównujące produkty spożywcze. Dzięki temu państwa Wspólnoty będą mogły zająć się tym problemem w oparciu o wspólne i solidne podstawy naukowe. KE przeznaczyła 1 mln euro dla Wspólnego Centrum Badawczego na potrzeby opracowania takiej metodyki. Komisja finansuje też prace związane z gromadzeniem danych i egzekwowaniem przepisów. Państwa członkowskie otrzymały kolejny 1 mln euro na tego rodzaju badania i działania.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Łańcuch żywnościowy UE pod większą ochroną?Łańcuch żywnościowy UE pod większą ochroną? Plan Komisji Europejskiej w sprawie rozwiązania problemu nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw żywności to prawdziwy krok […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Przeciwko nieuczciwym praktykom handlowymPrzeciwko nieuczciwym praktykom handlowym W tym tygodniu unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan przedstawi swoją propozycję rozporządzenia w sprawie nieuczciwych praktyk […]
  • Produkty spożywcze będą testowaneProdukty spożywcze będą testowane Produkty spożywcze w Unii Europejskiej będą testowane według nowej metodologii - zapowiedziała unijna komisarz ds. konsumenckich i […]
  • Więcej na promocję produktówWięcej na promocję produktów Komisja Europejska zwiększa finansowanie promocji europejskich produktów rolnych. Zapewniła fundusze w wysokości 169 mln euro, a […]
  • GIS ostrzega przed nasionami chiaGIS ostrzega przed nasionami chia Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej […]
  • Alergeny na talerzuAlergeny na talerzu Alergie pokarmowe wydają się być zmorą naszych czasów. Dlatego tak ważne jest, by konsument był świadomy, jakie składniki […]
  • Zanieczyszczenia<br> w żywnościZanieczyszczenia
    w żywności
    W artykule przedstawiono akty prawne obowiązujące zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce, dotyczące […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close