Spożycie ryb w Polsce spadło

ryba

Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg wobec 13,11 kg w 2016 r. Polacy ograniczyli spożycie łososia i dorsza na rzecz makreli i morszczuka – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny – marzec 2018".

Według wstępnych danych, w ubiegłym roku połowy ryb na Bałtyku wyniosły 136,85 tys. ton i były o 1,3% mniejsze niż w roku 2016. Spadek połowów wynikał przede wszystkim z bardzo niskiego wykorzystania kwoty połowowej dorszy. Połowy dorszy zmniejszyły się w porównaniu z 2016 r. o blisko 30% do zaledwie 7,32 tys. t, przy kwocie wynoszącej 12,06 tys. t.

Duży spadek wyładunków odnotowano także w przypadku ryb płaskich (o 27% do 11,02 tys. t), ale wielkość to była porównywalna do osiąganej przez rybaków w latach wcześniejszych. Połowy śledzi utrzymały się na poziomie roku poprzedniego (43,53 tys. t), a wyładunki szprotów zwiększyły się o 16,3% do 69,86 tys. t.

Dobre wyniki osiągnięto w połowach łososi, które zwiększyły się o 68% do 6,10 tys. sztuk. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec 2017 r. wyniosło: dla szprotów 92,2%, dla śledzi 79,8%, dla dorszy 60,7%, a dla łososi 44,5%. Wartość połowów bałtyckich liczona w cenach pierwszej sprzedaży ryb wyniosła w 2017 r. 203,8 mln zł i była o 9,2% niższa niż rok wcześniej. Niższe były głównie ceny skupu szprotów.

W 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 443,08 tys. t i była o 1,1% mniejsza niż w roku poprzednim. Zmniejszono przede wszystkim produkcję ryb wędzonych (o 16,0% do 74,48 tys. t), w tym wędzonych łososi o 10,0% do 54,42 tys. t. Produkcja ryb mrożonych, mrożonych filetów rybnych oraz mrożonego mięsa z ryb nie zmieniła się w porównaniu z 2016 r. i wyniosła 64,25 tys. t, natomiast filetów rybnych świeżych i chłodzonych zwiększyła się o 5,6% do 62,62 tys. t. Wyraźnie zwiększono także produkcję w grupie solonych filetów (o 11,4% do 11,48 tys. t). Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów) zwiększyła się o 2,0% do 228,51 tys. t. Największy udział miały marynaty 35,6%. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (108,16 tys. t, spadek o 0,4%). Największy wzrost produkcji w tej grupie produktów odnotowano natomiast w przypadku makreli (o 7,8% do 15,48 tys. t), a najbardziej ograniczono produkcję przetworów z łososi (o 13,2% do 9,20 tys. t).

W 2017 r. zwiększyły się obroty handlu zagranicznego rybami, owocami morza oraz ich przetworami, ale tempo wzrostu było w porównaniu z latami poprzednimi relatywnie niewielkie.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin