Czwartek, 06 Sierpnia 2020 roku.

Spór producentów drobiu z zakładami mięsnymi w USA

Amerykańscy hodowcy drobiu domagają się od prezydenta Donalda Trumpa natychmiastowego wprowadzenia regulacji prawnych wzmacniających pozycję producentów kurcząt rzeźnych względem firm mięsnych i ubojowych.

W liście do prezydenta Donalda Trumpa, do którego dotarła Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, hodowcy twierdzą, że ich zła sytuacja finansowa jest pochodną niesprawiedliwych mechanizmów ustalania cen i płatności oraz dominującej pozycji zakładów mięsnych.

Drobiarze z USA są niezadowoleni z odroczenia o pół roku obowiązywania „Farmer Fair Practice Rules”, który jest m.in. zbiorem zasad postępowania w relacjach między rolnikami produkującymi żywiec drobiowy, a firmami mięsnymi. Farmerzy podejrzewają nawet, że regulacje, które miały między innymi ułatwić pozywanie firm mięsnych nigdy nie wejdą w życie, ze względu na lobbing przetwórców mięsa.

Farmerzy dają do zrozumienia, że na skutek tego, że to firmy mięsne decydują o obliczu rynku mięsa drobiowego w USA prywatny chów brojlerów jest coraz bardziej ryzykowny i coraz mniej opłacalny. Dowodzą, że zwrot z zainwestowanych w stado kurcząt pieniędzy jest obecnie minimalny, znacząco niższy niż miało to miejsce ponad ćwierć wieku temu, a hodowcy brojlerów są najbardziej zadłużoną grupą wśród wszystkich producentów rolnych w USA. Co więcej, drobiarze wyliczają, że okres zwrotu kredytu zaciągniętego na budowę nowych kurników wydłużył się obecnie w Stanach Zjednoczonych aż do około 15 – 20 lat. Swoją sytuację hodowcy zestawiają z sytuacją firm mięsnych i ubojowych, które – zdaniem drobiarzy – nie ponoszą ryzyka i mogą się wycofać z umów z rolnikami bez większych konsekwencji.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Artykuły powiązane

  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Pożar w ZM Olewnik był wynikiem podpaleniaPożar w ZM Olewnik był wynikiem podpalenia Podpalenie było prawdopodobnie przyczyną pożaru w Zakładach Mięsnych Olewnik Bis w Świerczynku (Mazowieckie), do którego doszło […]
  • Wizyta młodych rolników z USAWizyta młodych rolników z USA Minister Jan Krzysztof Ardanowski oraz podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkali się 7 czerwca br. z przedstawicielami […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Konferencja „Jakość zbóż i przetworów zbożowych”Konferencja „Jakość zbóż i przetworów zbożowych” Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego organizuje w dniach 24-27 maja […]
  • Mniej drobiu<br> przez grypę ptakówMniej drobiu
    przez grypę ptaków
    Według prognoz unijnych ekspertów, epidemia grypy ptaków była powodem hamującym europejską produkcję mięsa drobiowego w […]
  • Branża mięsna<br> w sprawie ubojuBranża mięsna
    w sprawie uboju
    Krajowa Rada Izb Rolniczych oraz Federacja Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, sprzeciwiają […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close