Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Skrzydełko
czy nóżka?

Miłośnicy drobiu mogą zacierać ręce. Według najnowszej prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym półroczu przyszłego roku ulubione mięso Polaków stanieje. Będziemy go zapewne jeść wtedy jeszcze więcej. A już teraz jesteśmy w unijnej czołówce „drobiożerców”.

W 2016 roku Polak zjadł 29,5 kg mięsa drobiowego, w 2017 – już 30,5 kg. Drób spożywamy głównie poza gospodarstwami domowymi. W pierwszym kwartale br. przeciętne miesięczne spożycie mięsa drobiowego na jedną osobę w gospodarstwie domowym było o 0,6 proc. mniejsze, a wędlin drobiowych o 5,6 proc. większe niż przed rokiem. Najwięcej drobiu zjadają emeryci.

Polska należy do krajów o najwyższym spożyciu mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty. W pierwszym półroczu 2018 r. eksperci IERiGŻ przewidują spadek cen detalicznych drobiu i dalszy wzrost jego spożycia o 1,7 proc., przy stabilizacji konsumpcji wołowiny i wieprzowiny.

Drób, pod względem atrakcyjności cenowej, nie ma sobie równych wśród pozostałych mięs. Po spadku cen w latach 2015-2016, w 2017 roku ceny detaliczne mięsa drobiowego jednak wzrosły. „W sierpniu br. w relacji rok do roku były wyższe o 1,5 proc. Bardziej niż mięso podrożały wędliny drobiowe” ­– wynika z analizy dot. rynku drobiu i jaj Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W porównaniu z mięsem czerwonym – wieprzowiną i wołowiną, drób potaniał i nadal jest najtańszym rodzajem mięsa. Według analityków IERiGŻ, bilansowe spożycie mięsa drobiowego w tym roku może się więc zwiększyć o 2,7 proc. w stosunku do 2016 r. Jednocześnie spadnie konsumpcja wieprzowiny o 0,7 proc., a spożycie wołowiny o 4,8 proc.

Ekonomiści szacują, że spożycie mięsa w Polsce w tym roku wyniesie 77,5 kg (wobec 76 kg w 2016 r.), w tym 41 kg wieprzowiny i ledwie 2 kg wołowiny.

Maria Sikorska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Rośnie produkcja drobiuRośnie produkcja drobiu Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Polacy jedzą<br> mniej łososiaPolacy jedzą
    mniej łososia
    Spożycie łososia w Polsce spadło o 25 procent – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]
  • Jagnięcina na widelcuJagnięcina na widelcu Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za […]
  • Problemy<br> na rynku jajProblemy
    na rynku jaj
    Od listopada ceny jaj spadają, ale ciągle są one droższe niż rok wcześniej. 2018 rok dla producentów jaj może być trudny […]
  • Spożycie ryb<br> w Polsce spadłoSpożycie ryb
    w Polsce spadło
    Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg wobec 13,11 kg w 2016 r. Polacy […]
  • Kontrola drobiu i jaj<br> z Polski w CzechachKontrola drobiu i jaj
    z Polski w Czechach
    Czeskie ministerstwo rolnictwa zapowiedziało na swojej stronie internetowej, że inspektorzy Państwowej Administracji Weterynaryjnej […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close