Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Rolnictwo zmieniło ludzką czaszkę

Pojawienie pokarmów wytwarzanych dzięki rolnictwu wpłynęło na nieznaczną zmianę kształtu ludzkiej czaszki – dowodzą naukowcy na łamach tygodnika „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Narodziny rolnictwa, a przede wszystkim pojawienie się nabiału, nieznacznie wpłynęło na kształt ludzkiej czaszki – wynika z badań antropologa Davida Katza z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.

Jego zespół dokonał pomiaru setek punktów na czaszkach, w celu prześledzenia zmian w anatomii czaszki
i żuchwy w czasach, kiedy pojawiło się i rozwijało rolnictwo.

Łowcy i zbieracze, którzy nie znali jeszcze rolnictwa, żywili się pokarmem wymagającym zastosowania większej siły podczas żucia. Z kolei pokarmy, które pojawiły się dzięki rolnictwu, przede wszystkim nabiał, były dużo bardziej miękkie.

Naukowcy przebadali 559 czaszek i 534 żuchw z kolekcji znajdujących się na całym świecie z kilkunastu populacji znajdujących się na etapie przedprzemysłowym.

Zaobserwowano niewielkie zmiany w budowie czaszek u tych ludzi, którzy żywili się produktami zbożowymi oraz nabiałem, największe zaś u tych, w których diecie przeważał nabiał.

Naukowcy przyznają, że zmiany anatomiczne nie były znaczne. Dużo większe różnice występowały w budowie czaszek mężczyzn i kobiet lub osób pochodzących z różnych populacji.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close