Piątek, 17 Sierpnia 2018 roku.

Raport z działalności EFSA w 2016 r.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował coroczne sprawozdanie z działalności. W roku 2016 pojawiło się wiele zmian i nowych aspektów pracy EFSA.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przedstawił w zeszłym roku wyniki blisko 500 badań naukowych. Naukowcy i eksperci pracujący dla EFSA skupili się na badaniu lekooporności mikroorganizmów, nanotechnologii w produkcji żywności, ponownej ocenie barwników spożywczych, wartościach referencyjnych dla witamin oraz ocenie ryzyka na występowanie pozostałości pestycydów w żywności. EFSA wydawała zalecenia i koordynowała działania związane ze zwalczaniem chorób zwierzęcych takich jak: guzowata choroba skóry (LSF), grypa ptaków, afrykański pomór świń (ASF) oraz obecnością bakterii Xylella fastidiosa na roślinach. Z całym raportem można się zapoznać na tej stronie.

W zeszłym roku opanowano nowe metodyki oraz poprawiono komunikację i upubliczniania danych ważnych dla konsumentów w Unii Europejskiej. Wydawanie „EFSA Journal” – flagowej publikacji naukowej EFSA powierzono wydawnictwu naukowemu Wiley, co wpłynęło korzystnie na jej jakość i przejrzystość. EFSA zaistniała także w mediach społecznościowych publikując m.in. na serwisie Twitter.  

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przedstawił także strategię do roku 2020 zatytułowaną: „Wiarygodna nauka dla bezpieczeństwa żywności” (Trusted science for safe food), z którą można się zapoznać tutaj.

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close