Środa, 23 Października 2019 roku.

Przyszłość roślin białkowych

Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych – to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu oraz opracowali 19 nowych technologii upraw.

Instytuty badawcze, podległe ministrowi rolnictwa, przedstawiły rezultaty prac trzech programów wieloletnich, realizowanych w IUNG w Puławach oraz w Instytucie Ochrony Roślin. Prace mają na celu częściowe wyeliminowanie z pasz genetycznie modyfikowanej śruty sojowej, której Polska importuje ok. 2 mln ton. Celem jest nie tylko uzyskanie większej ilości krajowego białka, ale także szersze wprowadzenie roślin strączkowych i motylkowych do zmianowania upraw. Obecnie, w Polsce nastąpiła znaczna koncentracja upraw zbóż, a to wyjaławia glebę.

Program realizuje konsorcjum złożone z kilku instytutów badawczych. Pracuje się nad różnymi aspektami produkcji roślin białkowych – od agrotechniki po aspekty ekonomiczne produkcji. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu, opracowano 19 technologii upraw, trawią prace nad uprawami soi, które można by prowadzić w polskich warunkach. Opracowano kilkadziesiąt receptur mieszanek paszowych dla świń i drobiu, tak by wprowadzić krajowe rośliny do karmienia zwierząt.

Obecnie, powierzchnia roślin strączkowych wynosi ok. 270 tys. hektarów. Zainteresowanie tymi uprawami jest różne w różnych regionach kraju, duże jest w woj. zachodniopomorskim, lubelskim i wielkopolskim. By popularyzować wyniki badań, został utworzony wirtualny magazyn białka roślinnego.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Dopłaty do materiału siewnegoDopłaty do materiału siewnego Im lepsze ziarno, tym lepszy plon. Ok. 66 tys. rolników ubiega się o dopłaty do materiału siewnego. Najwięcej wniosków […]
  • Pasze GMO jeszcze<br> przez 5 latPasze GMO jeszcze
    przez 5 lat
    Pasze GMO można stosować do 1 stycznia 2024 r. Termin wprowadzenia zakazu stosowania w żywieniu zwierząt pasz z udziałem […]
  • O alternatywie<br> dla importowanego<br> białka GMOO alternatywie
    dla importowanego
    białka GMO
    21 lutego 2018 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się zorganizowana przez Izbę Gospodarczą Handlowców, […]
  • Europejska Deklaracja <br> w sprawie soiEuropejska Deklaracja
    w sprawie soi
    Zwiększenie upraw soi oraz innych roślin strączkowych na potrzeby produkcji żywności i pasz to główny cel Wspólnej […]
  • Strączki zamiast mięsaStrączki zamiast mięsa Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem jest przede wszystkim mięso, inne […]
  • Dieta wegańska<br> w okresie ciążyDieta wegańska
    w okresie ciąży
    Dieta wegańska polega na spożywaniu jedynie produktów pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, […]
  • Pasze GMO do 2024 rokuPasze GMO do 2024 roku Resort rolnictwa przygotował projekt nowelizacji ustawy o paszach, który przedłuża stosowanie pasz genetycznie modyfikowanych do […]
  • Gorsza koniunktura<br> w rolnictwieGorsza koniunktura
    w rolnictwie
    W pierwszym kwartale 2018 roku nastąpiło pogorszenie koniunktury w rolnictwie – alarmują eksperci Instytutu Rozwoju Gospodarczego […]