Wtorek, 22 Września 2020 roku.

Przyszłość roślin białkowych

Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych – to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu oraz opracowali 19 nowych technologii upraw.

Instytuty badawcze, podległe ministrowi rolnictwa, przedstawiły rezultaty prac trzech programów wieloletnich, realizowanych w IUNG w Puławach oraz w Instytucie Ochrony Roślin. Prace mają na celu częściowe wyeliminowanie z pasz genetycznie modyfikowanej śruty sojowej, której Polska importuje ok. 2 mln ton. Celem jest nie tylko uzyskanie większej ilości krajowego białka, ale także szersze wprowadzenie roślin strączkowych i motylkowych do zmianowania upraw. Obecnie, w Polsce nastąpiła znaczna koncentracja upraw zbóż, a to wyjaławia glebę.

Program realizuje konsorcjum złożone z kilku instytutów badawczych. Pracuje się nad różnymi aspektami produkcji roślin białkowych – od agrotechniki po aspekty ekonomiczne produkcji. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu, opracowano 19 technologii upraw, trawią prace nad uprawami soi, które można by prowadzić w polskich warunkach. Opracowano kilkadziesiąt receptur mieszanek paszowych dla świń i drobiu, tak by wprowadzić krajowe rośliny do karmienia zwierząt.

Obecnie, powierzchnia roślin strączkowych wynosi ok. 270 tys. hektarów. Zainteresowanie tymi uprawami jest różne w różnych regionach kraju, duże jest w woj. zachodniopomorskim, lubelskim i wielkopolskim. By popularyzować wyniki badań, został utworzony wirtualny magazyn białka roślinnego.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Dopłaty do materiału siewnegoDopłaty do materiału siewnego Im lepsze ziarno, tym lepszy plon. Ok. 66 tys. rolników ubiega się o dopłaty do materiału siewnego. Najwięcej wniosków […]
  • Pasze GMO jeszcze<br> przez 5 latPasze GMO jeszcze
    przez 5 lat
    Pasze GMO można stosować do 1 stycznia 2024 r. Termin wprowadzenia zakazu stosowania w żywieniu zwierząt pasz z udziałem […]
  • O alternatywie<br> dla importowanego<br> białka GMOO alternatywie
    dla importowanego
    białka GMO
    21 lutego 2018 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się zorganizowana przez Izbę Gospodarczą Handlowców, […]
  • Europejska Deklaracja <br> w sprawie soiEuropejska Deklaracja
    w sprawie soi
    Zwiększenie upraw soi oraz innych roślin strączkowych na potrzeby produkcji żywności i pasz to główny cel Wspólnej […]
  • Strączki zamiast mięsaStrączki zamiast mięsa Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem jest przede wszystkim mięso, inne […]
  • Dieta wegańska<br> w okresie ciążyDieta wegańska
    w okresie ciąży
    Dieta wegańska polega na spożywaniu jedynie produktów pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, […]
  • Gorsza koniunktura<br> w rolnictwieGorsza koniunktura
    w rolnictwie
    W pierwszym kwartale 2018 roku nastąpiło pogorszenie koniunktury w rolnictwie – alarmują eksperci Instytutu Rozwoju Gospodarczego […]
  • Pasze GMO do 2024 rokuPasze GMO do 2024 roku Resort rolnictwa przygotował projekt nowelizacji ustawy o paszach, który przedłuża stosowanie pasz genetycznie modyfikowanych do […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close