Piątek, 20 Lipca 2018 roku.

Ponowna ocena gumy arabskiej (E 414)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinie naukową o ponownym zbadaniu bezpieczeństwa dodatku do żywności –  gumy arabskiej (E 414).

Opinię opracował panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, składający się z niezależnych ekspertów prowadzących badania dla EFSA. Guma arabska (E 414) to wysuszony i sproszkowany sok z niektórych gatunków akacji, stosowany jako emulgator, stabilazator oraz zagęstnik w wielu produktach spożywczych. Substancja ta wykazuje pozytywny wpływ na florę bakteryjną organizmu człowieka.

W Unii Europejskiej guma arabska nie była oficjalnie oceniana przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF), dlatego poziom dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) dla tej substancji nie został ustalony. Pomimo tego dopuszczono E 414 do stosowania w preparatach i żywności przeznaczonej do żywienia dzieci niemowląt w okresie odstawienia od piersi (decyzja SFC1991). Guma arabska została oceniona przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) w 1982 i 1990 r., a specyfikacje tej substancji zostały zmienione w 1998 r. W oparciu o brak negatywnych skutków w dostępnych badaniach toksyczności nie ustalono poziomu ADI.

Na mocy Rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010 panel rozważył, że dane o dawkach i toksyczności są wystarczające. Mało prawdopodobne jest, aby guma arabska, była wchłaniana w stanie nienaruszonym, ponieważ jest lekko sfermentowana przez mikroflorę jelitową. W badaniach toksyczności subchronicznej i karcynogenności, przy najwyższej badanej dawce, nie stwierdzono efektów niepożądanych. Nie ma również obaw, co do genotoksyczności tej substancji. Dzienne doustne pobranie dużych dawek gumy arabskiej, dochodzące aż do 30 000 mg/osobę/dzień przez okres 18 dni, było dobrze tolerowane u osób dorosłych. U niektórych osób wystąpiły wzdęcia, które nie zostały uznane przez ekspertów za szkodliwe, a jedynie niepożądane. Panel stwierdził, że nie ma potrzeby ustalania poziomu ADI dla gumy arabskiej (E 414) i nie stanowi ona zagrożenia dla ogólnej populacji, jako dodatek do żywności.

Źródło: EFSA

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close