Czwartek, 21 Czerwca 2018 roku.

Pomidory
na Giewoncie

Globalne ocieplenie wpływa na roślinność na szczytach gór. Sprawę wykryło międzynarodowe grono botaników. Naukowcy z 11 krajów zbadali ponad 300 europejskich szczytów. Najdziwniejszym zjawiskiem były…pomidory na Giewoncie.

Praca międzynarodowego zespołu – kierowanego przez dr. Manuela Steinbauera z duńskiego Uniwersytetu Aarhus – ukazała się w tygodniku „Nature”. Wśród autorów artykułu są dr hab. Bogdan Jaroszewicz i Patryk Czortek z Białowieskiej Stacji Geobotanicznej Wydziału Biologii, którzy prowadzili badania w Tatrach.

W ramach badań, naukowcy porównali aktualne dane z informacjami na ten sam temat ze źródeł historycznych. Okazało się, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat na każdym europejskim szczycie pojawiało się średnio ponad 5,5 nowych gatunków roślin. Tempo przybywania nowych gatunków roślin w ponad pół wieku zwiększyło się więc aż 5 razy. To oznacza zagrożenie dla roślin, które świetnie radziły sobie tylko na szczytach. Wśród wypieranych gatunków są m.in. gipsówka rozesłana czy skalnice.

Zaskakujące są wyniki badań z Tatr. Polacy przebadali 14 szczytów. Najdziwniejszym znaleziskiem był… pomidor rosnący nieco poniżej Giewontu. Pojawienie się tej rośliny miało zapewne związek z turystami. Jednak bytność na szczytach górskich roślin z niższych partii gór, to na pewno nie wynik bezpośredniej ingerencji człowieka, a efekt zmian klimatycznych.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Wpływ nadmiaru dwutlenku węgla<br> na roślinyWpływ nadmiaru dwutlenku węgla
    na rośliny
    Trwający 20 lat eksperyment dowiódł, że zbyt wysoki poziom dwutlenku węgla w powietrzu może wpływać na rośliny inaczej, niż […]
  • Alchemia w kuchniAlchemia w kuchni Szczypta romantyzmu, odrobina czułości, domieszka rozkoszy, a jako afrodyzjak – miłość.  Nie tylko w maju, ale […]
  • Je się uszamiJe się uszami Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na […]
  • Ćwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowyĆwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowy Badania prowadzone na myszach oraz wśród ludzi wykazały, że bardziej aktywny tryb życia pozytywnie wpływa na skład mikrobiomu […]
  • Spożywanie ryb <br> a reumatoidalne zapalenie stawówSpożywanie ryb
    a reumatoidalne zapalenie stawów
    Spożywanie ryb może uśmierzać bóle i zmniejszać obrzmienie stawów wywołane reumatoidalnym zapaleniem stawów […]
  • Picie kawy <br> wydłuża życie?Picie kawy
    wydłuża życie?
    Picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia […]
  • Parkinsonizm może zaczynać się w jelicieParkinsonizm może zaczynać się w jelicie Choroba Parkinsona związana z bakteriami zamieszkującymi jelito? Niewykluczone. Jeśli potwierdziłyby to kolejne badania, być może leki […]
  • Kofeina wzmaga apetyt na słodyczeKofeina wzmaga apetyt na słodycze Słodycze i kawa - to niezastąpiona kombinacja. Badania dowodzą, że istnieje silny powód, dla którego tak chętnie parujemy […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close