Poniedziałek, 22 Października 2018 roku.

Pomidory
na Giewoncie

Globalne ocieplenie wpływa na roślinność na szczytach gór. Sprawę wykryło międzynarodowe grono botaników. Naukowcy z 11 krajów zbadali ponad 300 europejskich szczytów. Najdziwniejszym zjawiskiem były…pomidory na Giewoncie.

Praca międzynarodowego zespołu – kierowanego przez dr. Manuela Steinbauera z duńskiego Uniwersytetu Aarhus – ukazała się w tygodniku „Nature”. Wśród autorów artykułu są dr hab. Bogdan Jaroszewicz i Patryk Czortek z Białowieskiej Stacji Geobotanicznej Wydziału Biologii, którzy prowadzili badania w Tatrach.

W ramach badań, naukowcy porównali aktualne dane z informacjami na ten sam temat ze źródeł historycznych. Okazało się, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat na każdym europejskim szczycie pojawiało się średnio ponad 5,5 nowych gatunków roślin. Tempo przybywania nowych gatunków roślin w ponad pół wieku zwiększyło się więc aż 5 razy. To oznacza zagrożenie dla roślin, które świetnie radziły sobie tylko na szczytach. Wśród wypieranych gatunków są m.in. gipsówka rozesłana czy skalnice.

Zaskakujące są wyniki badań z Tatr. Polacy przebadali 14 szczytów. Najdziwniejszym znaleziskiem był… pomidor rosnący nieco poniżej Giewontu. Pojawienie się tej rośliny miało zapewne związek z turystami. Jednak bytność na szczytach górskich roślin z niższych partii gór, to na pewno nie wynik bezpośredniej ingerencji człowieka, a efekt zmian klimatycznych.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close