Polskie pieczarki podbijają świat

zdjecie (56)

Polska pieczarka jest krajowym hitem eksportowym. Cieszy się ogromnym powodzeniem na terenie Unii Europejskiej, coraz częściej trafia też na dalekie rynki ze względu na atrakcyjna cenę i wysoką jakość. Co ciekawe, wywóz do krajów Wspólnoty spadł o 2 procent, a sprzedaż pozaunijna zwiększyła się o 11 procent – do ponad 21 tys. ton.

Prekursorami w uprawie grzybów byli Chińczycy, ale w XVI wielu to Francuzi jako pierwsi w Europie zajęli się uprawą pieczarek. Dziś to Polska jest pieczarkową potęgą. Nasz kraj to największy producent pieczarek w Europie i największy eksporter tych grzybów na świecie. Takie osiągnięcia były możliwe dzięki przedsiębiorczości producentów, ale także dzięki wsparciu uzyskanemu na rozwój zakładów ze środków Unii Europejskiej, pozyskanych za pośrednictwem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Z dotacji skorzystały między innymi grupy producenckie specjalizujące się w pieczarkach.

Od stycznia do lipca, wolumen wywozu pieczarek z Polski wyniósł 130,2 tys. ton i był zbliżony do wyniku sprzed roku.  Jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, od początku roku do końca września, za kilogram pieczarek do konsumpcji bezpośredniej, płacono średnio 5,07 zł. To o 6 proc. więcej niż przed rokiem.  
Największymi odbiorcami krajowych  pieczarek pozostają kraje unijne. Tam też jest odczuwalny wzrost cen pieczarek na rynku detalicznym, gdzie średnio w pierwszych ośmiu miesiącach br., konsumenci musieli zapłacić 7,63 zł za kilogram, czyli o 2 % więcej w porównaniu z analogicznym okresem 2016 roku.

Przeciętne spożycie pieczarek w kraju wyniosło przed rokiem około 2,7 kg na osobę.  
Jak wynika z szacunków IERiGŻ, rośnie produkcja pieczarek i w 2017 roku powierzchnia upraw w Polsce może wynieść 244 ha, a zbiory około 325 tys. ton.

W Polsce najchętniej kupowana jest pieczarka biała, średniej wielkości. Konsumenci coraz częściej zaczynają także sięgać po te brązowe. Europejczycy jedzą coraz więcej grzybów, rocznie konsumpcja wynosi ponad 1 mln ton, z czego 1/3 pochodzi z Polski (330 tys. ton). Konsumenci przestali uważać grzyby za bezwartościowe pod względem dietetycznym.

Maria Sikorska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin