, 27 Września 2020 roku.

Pasze GMO jeszcze
przez 5 lat

Pasze GMO można stosować do 1 stycznia 2024 r. Termin wprowadzenia zakazu stosowania w żywieniu zwierząt pasz z udziałem surowców genetycznie modyfikowanych, przesuwano kilkakrotnie i według projektu ustawy, zostanie on odroczony o 5 lat.

Jak poinformował w komunikacie Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, pasze z udziałem GMO miały być wycofane z żywienia zwierząt 12 sierpnia 2008 roku, następnie 1 stycznia 2017 roku oraz 1 stycznia 2019 roku. Według projektu ustawy, termin wejścia w życie zakazu stosowania w żywieniu zwierząt pasz z udziałem GMO zostaje przedłużony o 5 lat i będzie obowiązywał od 1 stycznia 2024 r.  

Wprowadzenie zakazu wynika z potrzeby uniezależnienia się od importu soi GMO. Jest również związane z opinią o negatywnym wpływie żywności GMO na zdrowie ludzi i zwierząt, a także środowisko. 

Hodowcy oraz eksperci z branży obawiają się, że wprowadzenie zakazu zwiększy deficyt białka paszowego w kraju, co z kolei spowoduje wzrost cen pasz i pogorszenie konkurencyjności krajowej produkcji drobiu i świń. Przełoży się to również na zmniejszenie efektywności produkcji oraz wzrost cen mięsa i produktów mięsnych na rynku krajowym, co może doprowadzić do utraty rynków eksportowych.

W Polsce nie ma alternatywnych pasz wysokobiałkowych, które mogą całkowicie zastąpić importowaną śrutę sojową. Według specjalistów, zastąpienie białka sojowego nasionami roślin strączkowych będzie trudne ze względu na nadmierną zawartość włókna oraz substancji antyodżywczych, co ogranicza ich udział w mieszankach paszowych dla drobiu i młodych świń. Powołany w lutym 2007 r. Zespół do spraw alternatywnych źródeł białka, wypracował listę rankingową alternatywnych białek wobec białka soi GMO. Na pierwszym miejscu znalazło się białko soi non GMO, a dalej śruta rzepakowa, białko owadzie, rośliny strączkowe po eliminacji składników antyżywieniowych. 

Dane: Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Gobarto 500<br> na Kongresie 590Gobarto 500
    na Kongresie 590
    Podczas Kongresu 590 w Jasionce w dniu 16 listopada firma Gobarto przedstawiła Program „Gobarto 500”. Jest to inicjatywa […]
  • Przyszłość roślin białkowychPrzyszłość roślin białkowych Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy, Nawożenia i […]
  • Zakaz stosowania<br> pasz GMOZakaz stosowania
    pasz GMO
    Ustawa paszowa, która ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2019 roku, już teraz budzi wiele obaw hodowców […]
  • Konkurencja<br> na rynku wieprzowinyKonkurencja
    na rynku wieprzowiny
    Światowy wzrost produkcji wieprzowiny, przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich, główną rolę […]
  • O alternatywie<br> dla importowanego<br> białka GMOO alternatywie
    dla importowanego
    białka GMO
    21 lutego 2018 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się zorganizowana przez Izbę Gospodarczą Handlowców, […]
  • Formaldehyd<br> w paszach dla drobiuFormaldehyd
    w paszach dla drobiu
    Fundacja Instytut Ochrony Praw Konsumentów przedstawiła Komisji Europejskiej opinię na temat przywrócenia możliwości […]
  • Import wieprzowiny wzrośnieImport wieprzowiny wzrośnie Import wieprzowiny na świecie do 2030 r. zwiększy się o 560 tys. ton i wyniesie 8,4 mln ton. Prognozowany wzrost będzie jednak […]
  • Wolne od GMO – konsultacjeWolne od GMO – konsultacje Rozpoczęły się konsultacje publiczne projektu ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close