Piątek, 03 Kwietnia 2020 roku.

Nowa certyfikacja
na rynku eko

Rynek produktów ekologicznych w Unii Europejskiej dynamicznie się rozwija, ale system ich kontroli jest ułomny. Ma się to zmienić – handel ekożywnością w krajach Wspólnoty trafił pod lupę. Monitorowanie importu ma być prostsze i dokładniejsze dzięki wprowadzonemu przez Komisję Europejską nowemu systemowi certyfikacji ekologicznej. Unia jest jednym z największym producentów i konsumentów produktów ekologicznych na świecie. Wartość tego rynku szacuje się na miliardy euro.

Produkty ekologiczne są wytwarzane według specjalnych zasad, takich jak płodozmian czy zakaz używania GMO Są uważane za produkty wysokiej klasy, przez co sprzedawane są po wyższych cenach niż produkty tradycyjne, co sprawia, że  ich podrabianie jest zyskowne. Na problemy z systemem kontroli rynku produktów ekologicznych wskazał  Europejski Trybunał Obrachunkowy. W 2012 roku zaapelował o to, by zająć się kwestią monitorowania przepływu ekożywności i spójnością kontroli importu. W poszczególnych państwach członkowskich są bowiem różne praktyki w odniesieniu do sprawdzania przesyłek produktów ekologicznych przed ich dopuszczeniem do obrotu w Unii.

Większość produktów ekologicznych na potrzeby Europejczyków wytwarzana jest przez rolników unijnych, import produkcji ekologicznej stanowi kilkanaście procent jej całej wartości. Od 19 października będzie on podlegać jedynie certyfikacji elektronicznej. Obecnie działa jeszcze system przejściowy, w ramach którego możliwa jest certyfikacja produktów zarówno w wersji papierowej, jak i elektronicznej.

Członkowie Komisji Europejskiej podkreślają, że pionierski system certyfikacji elektronicznej przyczyni się do usprawnienia stosowania reguł dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenia ewentualnych nadużyć. Ma on również zapewnić bardziej wyczerpujące dane statystyczne dotyczące importu produktów ekologicznych. Dzięki zmianom wymagane będzie dodanie świadectw przywozowych do zintegrowanego skomputeryzowanego systemu weterynaryjnego (TRACES) – działającego już teraz unijnego elektronicznego systemu śledzenia przemieszczania produktów spożywczych w Unii Europejskiej. TRACES umożliwia handlującym i władzom dostęp do informacji na temat przemieszczania przesyłek, ale jest też wykorzystywany jako narzędzie umożliwiające szybkie reagowanie na zagrożenia dla zdrowia.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close