Sobota, 17 Listopada 2018 roku.

Mniej soli, cukru i tłuszczów w żywności

Ponad stu przedstawicieli administracji rządowej, centralnej i wojewódzkiej uczestniczyło 30 marca br. w konferencji na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru oraz tłuszczów w produktach spożywczych. To pierwsza z czterech konferencji szkoleniowych zorganizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia.

Konferencja szkoleniowa dla pracowników sektora publicznego odbyła się w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie.  W ramach spotkań o podobnej tematyce zaplanowano jeszcze trzy konferencje szkoleniowe dla przedstawicieli przemysłu spożywczego. Projekt jest finansowany z budżetu Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Cykl wykładów dotyczy „Upowszechniania wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”.

W czasie konferencji eksperci IŻŻ przedstawili aktualne zalecenia i rekomendacje żywieniowe dla mieszkańców kraju, zgodne z nową Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Następnie szczegółowo omówiono składniki żywności, które spożywane w nadmiarze są największym zagrożeniem dla zdrowia człowieka.

„Nauka dysponuje dziś mocnymi dowodami na to, że nieprawidłowa dieta jest jednym z kluczowych czynników ryzyka leżących u podstaw rozwoju epidemii tzw. chorób cywilizacyjnych. Oznacza to, że w skali populacyjnej, dzięki poprawie sposobu żywienia moglibyśmy uniknąć setek tysięcy zachorowań na choroby układu krążenia (nadciśnienie, zawały, udary), nowotwory, cukrzycę, otyłość i wiele groźnych powikłań.” – to słowa prof. Mirosława Jarosza, dyrektora IŻŻ, które doskonale oddają znaczenie tematyki konferencji.

Źródło: IŻŻ

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close