Czwartek, 18 Października 2018 roku.

Międzynarodowy
Dzień Żelków

Mają różne kolory i kształty, a także smaki. Łączy je jedno – rzesze fanów na całym świecie – zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. 28 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Żelków. Trudno się im oprzeć, ale dietetycy ostrzegają, by jeść je z umiarem.

Żelki to przekąski, które bez wątpienia stały się hitem rynkowym. Uwielbiają je w szczególności najmłodsi. Polak zjada kilogram cukierków rocznie – głównie żelków. A z prognoz wynika, że ich spożycie będzie rosło w tempie 6-8 proc. co roku.

Większość tych kolorowych przekąsek, poza energią, nie dostarcza organizmowi żadnych wartości odżywczych, a jedynie substancje, które w przyszłości mogą doprowadzić do nadwagi, miażdżycy, otyłości, a nawet cukrzycy. Dlatego należy się nimi objadać z umiarem.

Składniki żelków są różne, w zależności od ich rodzaju czy producenta. Sporo wśród nich złożonych praktycznie z samej chemii oraz takich, gdzie ewidentnie starano się jej unikać. W 100-gramowej garstce tego smakołyku, znajduje się zwykle aż 12 łyżeczek cukru. Nierzadko zawiera on także syrop skrobiowy, substancję zagęszczająca, regulator kwasowości, aromaty oraz barwniki (E-104, E-122, E-124, E-129, E-133, E-151). Jeden z producentów umieścił nawet na paczce żelków informację, że „barwniki E-104, E-122, E-124, E-129 mogą powodować nadaktywność u dzieci”. Syrop glukozowy, sacharyna czy aspartam, niekorzystnie wpływają na glikemię, czyli stężenie glukozy we krwi w organizmie. Żelki mogą też wpływać niekorzystnie na stan uzębienia. Oblepiają zęby i przyczyniają się do powstawania próchnicy. Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że w Polsce próchnicę ma ponad 90% proc. nastolatków.

Zatem jeść żelki czy nie? – wielu zadaje sobie to pytanie. Według dietetyków – najlepiej spożywać je jedynie od czasu do czasu, a także czytać etykiety – warto wybierać żelki o jak najmniejszej liczbie sztucznych dodatków.

Co ciekawe, by zwiększyć atrakcyjność żelków oraz poszerzyć grono ich konsumentów, producenci zdecydowali się na wprowadzenie na rynek żelek dla wegetarian – z agarem zamiast żelatyny. Agar to pozyskiwana z alg substancja żelująca. To źródło witamin i składników mineralnych.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close