Czwartek, 22 Listopada 2018 roku.

Kontrola drobiu i jaj
z Polski w Czechach

Czeskie ministerstwo rolnictwa zapowiedziało na swojej stronie internetowej, że inspektorzy Państwowej Administracji Weterynaryjnej (SVS) będą przeprowadzać kontrole m.in. pochodzących z Polski jaj i drobiu.

Czeskie Ministerstwo Rolnictwa wskazało: "W Republice Czeskiej długoterminowo jest realizowana ścisła polityka antybiotyczna. Z dostępnych informacji wynika, że zaliczamy się do państw ze spadającym użyciem antybiotyków. Dzięki długookresowemu i innowacyjnemu podejściu, udaje nam się stale obniżać wykorzystanie antybiotyków u zwierząt wykorzystywanych w produkcji spożywczej".

Na ministerialnej stronie można przeczytać wyjaśnienia, że kontrole są spowodowane m.in. informacjami w polskiej prasie, które dotyczyły nadmiernego używania antybiotyków w polskich hodowlach drobiu. Przedstawiciele resortu poinformowali, że inspekcja weterynaryjna będzie prowadzić także tzw. kontrole na drogach, czyli takie, które realizowane są przy współpracy z policjantami i celnikami. W komunikacie zawarty jest cytat  ministra rolnictwa Jirziego Milka: "Zwiększenia liczby kontroli domagam się od chwili objęcia stanowiska. Obecnie inspektorzy koncentrują się na pakowalniach i rozdzielniach jaj oraz na magazynach, gdzie trafiają przesyłki z zagranicy".

Tymczasem wyniki kontroli NIK dot. wykorzystywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w województwie lubuskim nie potwierdzają doniesień medialnych o powszechnym naruszaniu przez producentów obowiązujących przepisów dotyczących stosowania antybiotyków oraz o wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających antybiotyki" – głosi stanowisko Najwyższej Izby Kontroli i Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej o raporcie NIK.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • NIK z KRD o produkcji drobiarskiej<br> w PolsceNIK z KRD o produkcji drobiarskiej
    w Polsce
    Najwyższa Izba Kontroli wraz z Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą o raporcie NIK dotyczącym "Wykorzystywania […]
  • SGGW: skład jaj <br>zależy od sposobu <br>karmienia, a nie <br>od rodzaju chowuSGGW: skład jaj
    zależy od sposobu
    karmienia, a nie
    od rodzaju chowu
    Z badań naukowych wynika, że nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowanego konkretnego systemu chowu, znaczenie ma […]
  • Antybiotyki<br> w hodowlach pod lupąAntybiotyki
    w hodowlach pod lupą
    Antybiotyki w hodowlach zwierząt w województwie lubuskim stosowane są powszechnie: 70 proc. wszystkich hodowców […]
  • KRD-IG alarmujeKRD-IG alarmuje Wprowadzenie nowych przepisów w życie, przyniesie polskiemu drobiarstwu oraz związanym z nim gałęziom rolnictwa, dotkliwe straty […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Polski drób jest bezpieczny!Polski drób jest bezpieczny! "Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie […]
  • Sial China 2018Sial China 2018 16 maja rozpoczną się w Szanghaju targi SIAL China 2018. Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza zorganizuje tam ponad 70-metrowe […]
  • Dodatki do żywności kontrolowaneDodatki do żywności kontrolowane NIK skontroluje dodatki do żywności. Inspektorzy będą sprawdzać wykorzystywanie chemicznych dodatków, by zweryfikować jakość […]