Czwartek, 19 Lipca 2018 roku.

Kontrola drobiu i jaj
z Polski w Czechach

Czeskie ministerstwo rolnictwa zapowiedziało na swojej stronie internetowej, że inspektorzy Państwowej Administracji Weterynaryjnej (SVS) będą przeprowadzać kontrole m.in. pochodzących z Polski jaj i drobiu.

Czeskie Ministerstwo Rolnictwa wskazało: "W Republice Czeskiej długoterminowo jest realizowana ścisła polityka antybiotyczna. Z dostępnych informacji wynika, że zaliczamy się do państw ze spadającym użyciem antybiotyków. Dzięki długookresowemu i innowacyjnemu podejściu, udaje nam się stale obniżać wykorzystanie antybiotyków u zwierząt wykorzystywanych w produkcji spożywczej".

Na ministerialnej stronie można przeczytać wyjaśnienia, że kontrole są spowodowane m.in. informacjami w polskiej prasie, które dotyczyły nadmiernego używania antybiotyków w polskich hodowlach drobiu. Przedstawiciele resortu poinformowali, że inspekcja weterynaryjna będzie prowadzić także tzw. kontrole na drogach, czyli takie, które realizowane są przy współpracy z policjantami i celnikami. W komunikacie zawarty jest cytat  ministra rolnictwa Jirziego Milka: "Zwiększenia liczby kontroli domagam się od chwili objęcia stanowiska. Obecnie inspektorzy koncentrują się na pakowalniach i rozdzielniach jaj oraz na magazynach, gdzie trafiają przesyłki z zagranicy".

Tymczasem wyniki kontroli NIK dot. wykorzystywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w województwie lubuskim nie potwierdzają doniesień medialnych o powszechnym naruszaniu przez producentów obowiązujących przepisów dotyczących stosowania antybiotyków oraz o wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających antybiotyki" – głosi stanowisko Najwyższej Izby Kontroli i Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej o raporcie NIK.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • NIK z KRD o produkcji drobiarskiej<br> w PolsceNIK z KRD o produkcji drobiarskiej
    w Polsce
    Najwyższa Izba Kontroli wraz z Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą o raporcie NIK dotyczącym "Wykorzystywania […]
  • SGGW: skład jaj <br>zależy od sposobu <br>karmienia, a nie <br>od rodzaju chowuSGGW: skład jaj
    zależy od sposobu
    karmienia, a nie
    od rodzaju chowu
    Z badań naukowych wynika, że nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowanego konkretnego systemu chowu, znaczenie ma […]
  • Antybiotyki<br> w hodowlach pod lupąAntybiotyki
    w hodowlach pod lupą
    Antybiotyki w hodowlach zwierząt w województwie lubuskim stosowane są powszechnie: 70 proc. wszystkich hodowców […]
  • KRD-IG alarmujeKRD-IG alarmuje Wprowadzenie nowych przepisów w życie, przyniesie polskiemu drobiarstwu oraz związanym z nim gałęziom rolnictwa, dotkliwe straty […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Polski drób jest bezpieczny!Polski drób jest bezpieczny! "Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie […]
  • Sial China 2018Sial China 2018 16 maja rozpoczną się w Szanghaju targi SIAL China 2018. Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza zorganizuje tam ponad 70-metrowe […]
  • Dodatki do żywności kontrolowaneDodatki do żywności kontrolowane NIK skontroluje dodatki do żywności. Inspektorzy będą sprawdzać wykorzystywanie chemicznych dodatków, by zweryfikować jakość […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close