Wtorek, 17 Lipca 2018 roku.

Kongres 590 zbliża
się wielkimi krokami

W dniach 16-17 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa, odbędzie się najważniejsze polskie wydarzenie gospodarcze tego roku – Kongres 590.

Druga edycja kongresu kierowana jest do szerokiego grona odbiorców. Tegoroczny program złożony jest z siedmiu bloków tematycznych.

Na miejscu spotkają się przedstawiciele wielkiego i małego biznesu, nauki, polityki oraz administracji publicznej.

Żywność wysokiej jakości szansą dla polskiej branży rolno – spożywczej
W mijającej dekadzie udział żywności w strukturze polskiego eksportu wzrósł do poziomu ok. 13% i w zeszłym roku eksport żywności był większy niż jej import o ok. 40% (o 7,1 mld euro). Głównymi importerami są kraje Unii Europejskiej, w której członkostwo pomogło zintensyfikować modernizację polskiego rolnictwa oraz promocję jego jakości. Ponadto, segment żywności wysokiej jakości rośnie w tempie ok. 20 proc. rocznie, w tym zwłaszcza produktów tradycyjnych oraz regionalnych. Głównymi atutami wskazywanymi przez konsumentów są: smak, aspekty zdrowotne oraz chęć wspierania polskiej gospodarki. Jednocześnie silne polskie marki produktów spożywczych napotykają rosnące zagrożenia ze strony europejskich konkurentów oraz polityki protekcjonizmu. W 2017 r. utworzono Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który dysponuje krajowymi funduszami na działania wspierające oraz na programy podnoszące kompetencje wytwórców żywności w zakresie komunikacji marketingowej. Wobec powyższych zmian należy się zastanowić, jakie perspektywy stoją przed polskimi producentami żywności.

  • Żywność wysokiej jakości polską specjalnością gospodarczą
  • Niwelowanie barier eksportowych dla polskiej żywności – kluczowe nowe rynki zbytu
  • Upowszechnienie spożycia żywności wysokiej jakości i podniesienie wiedzy na temat korzyści z konsumpcji
  • Wpływ żywności wysokiej jakości na rozwój regionalny

Polska produkcja rolna kołem napędowym polskiej gospodarki
Innowacyjna produkcja rolna oraz nowoczesne rolnictwo stanowią ważną gałąź polskiej gospodarki. Inwestycje w tym segmencie mają bezpośredni wpływ na rozwój polskiego przemysłu, w szczególności sektora paliwowego. Stanowią źródło nowych technologii oraz są dźwignią w rozwoju niezliczonej ilości MSP. Rolnictwo ma również bezpośredni wpływ na sytuację polskich rodzin utrzymujących się z prowadzenia gospodarstw rolnych oraz na dobrą kondycję finansową gmin i powiatów. Duże inwestycje realizowane obecnie i planowane w najbliższej przyszłości stanowią płaszczyznę rozwoju dla sektora bankowego i budowlanego. Polskie produkty rolno-spożywcze od lat są wizytówką naszego kraju na rynkach zagranicznych. Stanowią synonim jakości i dają gwarancję bezpieczeństwa produkcji. Niezwykle istotną rolą instytucji państwowych jest wsparcie dynamicznie rozwijającego się segmentu rolno-spożywczego. Tylko dzięki współpracy i szerszemu spojrzeniu Polska ma szansę konkurować już nie tylko z Europą, lecz także ze światowymi gigantami, tj. Brazylią czy USA.

  • Profesjonalizacja produkcji i przemyślane inwestycje w segmencie rolno-spożywczym szansą na sukces na globalnym rynku. Innowacyjne technologie jako narzędzie w jego osiągnięciu
  • Program odbudowy produkcji polskiej wieprzowiny – duży projekt dla polskiego sektora bankowego. Optymalne kredytowanie i jego wpływ na potencjał rozwoju polskiej produkcji rolnej
  • Duże przejęcia na rynku oraz centralizacja produkcji jako odpowiedź dla konkurentów z Europy i ze świata
  • Rynki azjatyckie i arabskie – klucz do dalszego rozwoju dla branży

Źródło: www.kongres590.pl

 

Artykuły powiązane

  • Kongres 590Kongres 590 W podrzeszowskiej Jasionce trwał dwudniowy Kongres 590. Swoje myśli i doświadczenia wymieniały osoby wywierające wpływ na […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Polskie rolnictwo<br> z potencjałem<br> na globalny rozwójPolskie rolnictwo
    z potencjałem
    na globalny rozwój
    Czy produkcja rolna ma szanse stać się kołem napędowym polskiej gospodarki? Według ekspertów obradujących podczas Kongresu 590 […]
  • Piknik PDŻ<br> “Polska Smakuje”Piknik PDŻ
    “Polska Smakuje”
    „Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się 16 czerwca br. w Warszawie na […]
  • Rok w rolnictwieRok w rolnictwie Walka o bezpieczeństwo żywności i z ASF, anomalie pogodowe czy uwolnienie rynku cukru. Mijający rok był pełen wyzwań w rolnictwie. O […]
  • O rolniczym handlu detalicznymO rolniczym handlu detalicznym - Mamy kilkaset tysięcy małych gospodarstw rolnych, które nie produkują na rynek, ale czasem posiadają nadwyżki i mogą […]
  • Konkurencja<br> na rynku wieprzowinyKonkurencja
    na rynku wieprzowiny
    Światowy wzrost produkcji wieprzowiny, przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich, główną rolę […]
  • Debaty i panele<br> podczas Targów WorldFood 2018Debaty i panele
    podczas Targów WorldFood 2018
    Już 10 kwietnia w Warszawie, rusza piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood. Patronat honorowy nad […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close