Czwartek, 18 Października 2018 roku.

Konferencja „Plan higieny zakładu mięsnego”

W dniu 21 czerwca br. Oddział Łomżyńsko – Ostrołęcki Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, zorganizował w Łomży w hotelu Via Baltica, interesującą Konferencję „Plan higieny zakładu mięsnego”. Temat zaprezentował dr Krzysztof Misiak z Biura Kontroli Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Podczas wykładu dr Misiak zwrócił uwagę na aspekty higieny wynikające z procedur GHP, oraz wymagania przy zatwierdzaniu zakładów mięsnych na rynek amerykański i izraelski. Prezentacja dotyczyła takich zagadnień jak: zaniedbania przy dokumentowaniu planu higieny, stan techniczny budynków, nieprawidłowości podczas zabiegów mycia i dezynfekcji oraz ochrony przed szkodnikami. 

Konferencja pokazała, jak wiele jest jeszcze do zrobienia w zakresie stosowania procedur higieny w zakładach mięsnych. Unaoczniła również, że nadzór weterynaryjny nad zakładami mięsnymi jest wciąż niewystarczający. Brakuje szkoleń i właściwego podejścia do tych zagadnień. Niedofinansowanie, luki w edukacji, braki kadrowe i ogrom obowiązków związanych z ASF sprawiają, że inspekcja weterynaryjna nie jest w stanie pełnić właściwego nadzoru, który wynika z ustawowych obowiązków.

Miejmy nadzieję, że nowo powołany minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski wzmocni inspekcję weterynaryjną w tym zakresie. Jest to bardzo istotne z punktu widzenia nowych zadań tej służby i wciąż rosnącego eksportu polskiej żywności.

Tadeusz Wojciechowski

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close