Konferencja „Jakość zbóż i przetworów zbożowych”
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego organizuje w dniach 24-27 maja br. w Krynicy Morskiej konferencję pt. „Jakość zbóż i przetworów zbożowych”.
W programie konferencji przewiduje się wykłady zaproszonych gości z krajowych jednostek naukowo-badawczych oraz pracowników Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS, prezentacje firm krajowych i zagranicznych oferujących rozwiązania umożliwiające poprawę jakości i atrakcyjności produkcji, zmniejszające jej koszty a także ułatwiające sprostanie konkurencji w warunkach gospodarczych Unii Europejskiej.
W trakcie XXXVIII Konferencji przedstawione zostaną następujące zagadnienia:
- precyzja metody oznaczania poszczególnych wyróżników jakościowych a wymagania kontraktów handlowych,
- precyzja metody oznaczania zawartości białka i ilości glutenu za pomocą urządzeń pomiarowych techniki NIR,
- zasady użytkowania wilgotnościomierzy elektrycznych do ziarna zbóż,
- wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczną mąki pszennej,
- zmiany wartości technologicznej mąki w trakcie dojrzewania po przemiale,
- porównanie metod oznaczania ilości i jakości glutenu,
- zmienność wartości cech alweograficznych ziarna pszenicy i mąki pszennej,
- aktualna sytuacja na krajowym i światowym rynku pszenicy,
- analiza ryzyka występowania substancji skażających w ziarnie zbóż,
- jakość ziarna pszenicy z kolejnych lat zbiorów,
- wymagania mikrobiologiczne dla ziarna, mąki i przetworów zbożowych,
- pieczywo ciemne – surowce i technologia,
- rozwój rynku pieczywa bezglutenowego,
- trendy w produkcji piekarskiej – wykorzystanie mąk niechlebowych w produkcji pieczywa prozdrowotnego,
- substancje dodatkowe w piekarstwie – regulacje prawne,
- pieczywo pszenżytnio-owsiane,
- Triticum polonicum – mało znany gatunek pszenicy,
- możliwość wykorzystania ziarna żyta krzyca w piekarstwie,
- cechy technologiczne ziarna rejestrowanych odmian żyta na przestrzeni lat,
- ocena jakości produktów ubocznych przetwórstwa zbóż na cele paszowe.
Konferencja adresowana jest do osób realizujących politykę handlowo-jakościową, opracowujących i kontrolujących system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności oraz wdrażających najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne w przedsiębiorstwach przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego. Do udziału w konferencji zaproszono wykładowców reprezentujących sześć jednostek naukowo-badawczych i jedną organizację branżową: Grażyna Cacak-Pietrzak (WNoŻ SGGW, Warszawa), Anna Fraś (IHAR, Radzików), Iwona Konopka (WNoŻ UWM, Olsztyn), Grażyna Podolska (IUNG-PIB, Puławy), Jadwiga Rothkaehl (SMRP, Warszawa), Wojciech Górniak (SMRP, Warszawa), Waldemar Korol (IZPIB KLP, Lublin), Marian Wiwart (UWAM, Olsztyn).
Konferencja odbędzie się w Krynicy Morskiej w Hotelu Continental s.c., ul. Przyjaźni 30. Więcej informacji na stronie organizatora.
Źródło: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego