Sobota, 21 Września 2019 roku.

Kłamstwa o konserwach – MRiRW zabrało głos

Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami w związku z zagrożeniem ASF, pochodziły tylko od zwierząt zdrowych.

Tylko zdrowe i przebadane zwierzęta mogą być poddawane ubojowi w rzeźni, a ich mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt – świnie, u których stwierdzono zakażenie wirusem ASF podlegają zabiciu, a ich zwłoki zniszczeniu lub unieszkodliwieniu pod nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjnej. Nie mogą stanowić również surowca do produkcji żywności.

Świnie zdrowe z gospodarstw zlokalizowanych na obszarach wyznaczonych zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji 2014/709/UE z dnia 9 października 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich i uchylająca decyzję wykonawczą Komisji 2014/178/UE (Dz. Urz. UE L 295 z 11.10.2014, str. 63 z późn. zm.) mogą być wprowadzane na rynek w celu wytworzenia z nich produktów.

Świnie przed wysyłką do rzeźni są kontrolowane przez lekarza weterynarii oraz pobierane są próbki krwi do badań laboratoryjnych w kierunku ASF. Tylko świnie, które uzyskały zadowalające wyniki takich  badań mogą być skierowane do uboju w celu pozyskania mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi.

Przepisy unijne oraz przepisy krajowe je wprowadzające, dopuszczają produkcję i wprowadzanie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (w tym przypadku ASF), pod warunkiem, że spełnione zostaną określone wymagania dotyczące ich produkcji oraz wprowadzania na rynek. Np. produkty te nie mogą pochodzić z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono tę chorobę. Między innymi możliwe jest zastosowanie różnych metod obróbki pozyskanego mięsa, takich jak obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu tj. produkcja konserw zawierających w swoim składzie takie mięso.

Należy zauważyć, że w przypadku choroby jaką jest ASF ww. obróbka ma na celu zabezpieczenie przed rozprzestrzenianiem się tej choroby wśród zwierząt, a nie wśród ludzi, ponieważ wirus ten nie stanowi dla ludzi żadnego zagrożenia.

Pozyskanie mięsa wyłącznie od świń zdrowych z gospodarstw, w których nigdy nie było wirusa afrykańskiego pomoru świń oraz przetworzenie tego mięsa w postaci konserw, termicznie w wysokiej temperaturze daje całkowitą gwarancję bezpieczeństwa produktu.

Komunikat jest komentarzem do publikacji prasowych, dotyczących produkcji konserw z mięsa świń pochodzących z obszarów objętych restrykcjami w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Źródło: www.gov.pl/rolnictwo

 

Artykuły powiązane

  • ASF w RosjiASF w Rosji Sytuacja na wschodniej granicy staje się napięta. Służby weterynaryjne w Rosji poinformowały o wystąpieniu przypadku afrykańskiego […]
  • Posiedzenie Międzyresortowego Zespołu ds. ASFPosiedzenie Międzyresortowego Zespołu ds. ASF W resorcie rolnictwa 21 lutego 2018 r. odbyło się kolejne posiedzenie Międzyresortowego Zespołu ds. łagodzenia skutków […]
  • Rekompensaty <br> i odszkodowania <br> za ASFRekompensaty
    i odszkodowania
    za ASF
    Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznało, że aktualne limity wydatków z budżetu państwa na działania przewidziane w ramach […]
  • ​Przyczyny kolejnych ognisk ASF​Przyczyny kolejnych ognisk ASF Nowe ognisko afrykańskiego pomoru świń wykryte w województwie lubelskim. To już 99 przypadek ASF w Polsce. Z analizy tzw. […]
  • Nieodpowiedzialne wypowiedzi nt. ASFNieodpowiedzialne wypowiedzi nt. ASF Nie ma zagrożenia, ani możliwości zakażenia wirusem ASF konsumentów wieprzowiny i żywności produkowanej na bazie […]
  • ASF pod lupą NIKASF pod lupą NIK Główny cel programu bioasekuracji nie został osiągnięty. Nie doprowadzono bowiem do sytuacji, by na obszarze kontrolowanym […]
  • ASF na Podlasiu – MRiRW proponuje budowę ogrodzeniaASF na Podlasiu – MRiRW proponuje budowę ogrodzenia Blisko 1,1 tys. świń znajdowało się w gospodarstwie w gminie Goniądz (Podlaskie), w którym wyznaczono 50. ognisko afrykańskiego […]
  • Bioasekuracja<br> do poprawkiBioasekuracja
    do poprawki
    Naczelna Izba Kontroli oceniła, że program bioasekuracji ASF okazał się w Polsce nieskuteczny, nie udało się bowiem zahamować rozwoju […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close