Wtorek, 13 Listopada 2018 roku.

KE monitoruje białko roślinne

Komisja Europejska podczas pierwszego etapu opracowania unijnego planu dotyczącego białka, zwróciła się do ekspertów i interesariuszy o ich opinie na temat aktualnej sytuacji w sektorze białek roślinnych Unii Europejskiej.

Komisja zamierza ustalić aktualny stan unijnych upraw roślin wysokobiałkowych. Będzie oceniać m.in. skuteczność instrumentów polityki, takich jak dobrowolne wsparcie powiązane z produkcją, wyniki badań dotyczących rynku białka oraz informacje rynkowe. Do końca roku, eksperci z Brukseli na podstawie zebranych wniosków, mają przygotować szczegółowe sprawozdanie na temat sytuacji i możliwych przyszłych działań.

Po konsultacjach z zainteresowanymi stronami, prawdopodobnie następować będą bezpośrednie konsultacje z państwami członkowskimi Unii Europejskiej oraz z zainteresowanymi stronami z branży (m.in. związki zawodowe rolników, stowarzyszenia producentów). Zorganizowane zostaną również serie warsztatów tematycznych w celu dalszej debaty nad działaniami niezbędnymi do wsparcia produkcji białek roślinnych w UE, z uwzględnieniem takich zagadnień, jak badania i innowacje, korzyści dla środowiska oraz kwestie związane z łańcuchem dostaw.

Europejska produkcja roślin wysokobiałkowych nie wystarcza już na pokrycie popytu, częściowo z powodu warunków agroklimatycznych w Europie, które nie sprzyjają powszechnej uprawie roślin bogatych w białko, takich jak soja. Soja może wejść na rynek unijny bez taryfy. Jednak znaczna część upraw soi uprawianych poza UE jest genetycznie zmodyfikowana, ale przy europejskim popycie na żywność niezmodyfikowaną genetycznie i wysokiej jakości pasze, istnieje rosnąca potrzeba stymulowania lokalnej produkcji.

Kwestionariusz dotyczący opinii dostępny jest na stronie www.ec.europa.eu/eusurvey/runner/ProteinPlanForEurope.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close