, 29 Marca 2020 roku.

Jakość handlowa
soków i nektarów

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 46 podmiotów.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 55 partii. Z uwagi niezgodną z deklaracją barwę zakwestionowano 1 partię (1,8%).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 54 partiach, z czego 4 zakwestionowano (7,4%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej (w stosunku do deklaracji producenta) zawartości substancji rozpuszczalnych, kwasowości i pH.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 82 partii, z czego w 25 stwierdzono nieprawidłowości (30,5%). Dotyczyły one m.in.:
– zamieszczenia niedozwolonych informacji odnoszących się do składu (np. „bez konserwantów, barwników, aromatów i dodatkowego cukru”);
– podawania informacji wprowadzających w błąd odnośnie metod wytwarzania i produkcji (np. „świeży sok jabłkowy”, „świeżo wyciśnięty”, „niepasteryzowany”);
– braku informacji o sposobie przetworzenia („pasteryzacji”) lub podania jej w nieodpowiednim miejscu (nie w nazwie produktu);
– podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

Źródło: IJHARS

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close