, 27 Września 2020 roku.

Geneza Kodeksu Etyki Żywnościowej

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski ogłosił 18 marca 2020 r. podpisanie Kodeksu Etyki Żywnościowej. Warto przy tej okazji wspomnieć, a propos etyki, o Zespole który go stworzył oraz genezie jego powstania.

„Etyka to jest po prostu uczciwość. Nie powinniśmy się oszukiwać” – zwrócił uwagę minister.

Kodeks Etyki Żywnościowej z 2012 roku, został, tak naprawdę, podpisany 4 października 2013 roku, a inicjatorem jego powstania był redaktor naczelny czasopisma ”Bezpieczeństwo i Higiena Żywności” Tadeusz Wojciechowski. Jednym z sygnatariuszy był ówczesny wiceprzewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski.

Kodeks przez 7 lat zapomniany teraz został reaktywowany. Minister rolnictwa ogłosił, że dokument wspierają najważniejsze osoby w państwie, a Prezydent Andrzej Duda objął go honorowym patronatem.

Podpisanie Kodeksu Etyki Żywnościowej 4 października 2013 roku

Na zdjęciu od lewej: ks. dr Artur Wysocki – wicedyrektor Instytutu Socjologii UKSW, Tadeusz Wojciechowski – redaktor naczelny miesięcznika „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności”, Andrzej Kiszczak – prezes Biura Zarządzania Jakością, Środowiskiem i BHP, prof. nadzw. dr inż. Janusz Bronisław Berdowski, ks. bp prof. dr hab. Tadeusz Pikus – Delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Polskich Przetwórców Żywności, Andrzej Gantner – dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, ks. Michał Szwemin – Kapelan Krajowej Izby Gospodarczej, dr hab. Irena Ozimek, prof. SGGW – prodziekan ds. dydaktyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Do pobrania: Kodeks Etyki Żywnościowej

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close