Poniedziałek, 21 Października 2019 roku.

Fioletowy jest zdrowy

Fioletowe warzywa i owoce zawierają znaczne ilości antocyjanów. Dzięki temu mają one właściwości lecznicze. W przyrodzie kolor ten nie jest szczególnie popularny. Na polskim rynku przez cały rok dostępne są bakłażany, które w naszych warunkach klimatycznych uprawiane są przede wszystkim w szklarniach.

Bakłażan inaczej nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Jednak mało kto wie, że jego prawidłowa nazwa botaniczna to psianka podłużna (Solanum melongena). Bakłażan należy do tej samej rodziny co pomidor i ziemniak – psiankowatych (Solanaceae).

Pochodzi z Indii. Do Europy został sprowadzony przez Arabów, gdzie początkowo był uprawiany jedynie jako roślina ozdobna. Szybko jednak odkryto jego walory smakowe. Ponadto owoce tej rośliny ze względu na charakterystyczny kształt i intensywnie fioletowe zabarwienie mogą stanowić atrakcyjny dodatek do wielu potraw.

Bakłażany uprawiane są głównie w krajach o ciepłym klimacie: na Dalekim Wschodzie, nad Morzem Śródziemnym, w Ameryce Środkowej i Chinach. Natomiast w regionach o niższej temperaturze – w szklarniach. W Polsce gatunek ten jest warzywem mało znanym, chociaż w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością.

Pod względem wartości odżywczej wyróżnia się wysoką zawartością węglowodanów, w tym błonnika. Ceniony jest przede wszystkim za wysoką zawartości soli mineralnych (potas, fosfor, wapń, magnez, sód i żelazo), a także witamin (B1, B2, PP, B6, C i kwasu foliowego).

Tabela 1. Wartość energetyczna i odżywcza 100 g bakłażana.

Wartość energetyczna 25 kcal
Białko 0,7 g
Węglowodany 3,1 g
Błonnik 2,5 g
Potas 240 mg
Fosfor 12 mg
Wapń 10 mg
Magnez 10 mg
Sód 3 mg
Żelazo 0,4 mg
Witamina B1 0,05 mg
Witamina B2 0,03 mg
Witamina PP 0,8 mg
Witamina B6 0,08 mg
Witamina C 5 mg
Kwas foliowy 20 µg

Owocem bakłażana jest soczysta, mięsista jagoda o kształcie owalnym, gruszkowatym lub wydłużonym, długości ok. 10-15 cm. Swoją fioletową barwę zawdzięcza naturalnym barwnikom, antocyjanom. Antocyjany są to związki bioaktywne, czyli charakteryzujące się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. W związku z tym bakłażan posiada też pewne walory lecznicze. Jego regularne spożycie może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL we krwi, ograniczenie tworzenia się blaszek miażdżycowych i zapobiegać występowaniu niektórych nowotworów.

Bakłażan ze względu na swoją cenną wartość odżywczą i walory smakowe stał się bardzo popularny w wielu krajach. Można go używać jako dodatek do potraw mięsnych oraz jarskich, spożywać w formie gotowanej, smażonej, faszerowane, a także przyrządzać z niego przetwory.

Źródło: akademiadobregosmaku.sggw.pl

 

Artykuły powiązane

  • Maliny – samo zdrowie!Maliny – samo zdrowie! Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się […]
  • Jakie składniki<br> zawiera soja?Jakie składniki
    zawiera soja?
    Wegetarianie znają soję doskonale – jest to roślina obfitującą w cenne składniki pokarmowe, a także świetny zamiennik […]
  • Amerykańska <br> nad WisłąAmerykańska
    nad Wisłą
    Sezon borówkowy w pełni. Ceny owoców w hurcie sięgają 20 zł za kilogram. Zbiory nie należą do najlepszych przez […]
  • Co się kryje<br> w główce maku?Co się kryje
    w główce maku?
    Mak to tradycyjny dodatek do wielu świątecznych potraw – makowca, kutii czy klusek. Jest on nie tylko pyszny, ale także bardzo […]
  • Kiełki – superfoods<br> na wiosnęKiełki – superfoods
    na wiosnę
    Mianem „superfoods”, określa się produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki unikalnemu składowi są […]
  • Dla kogo morska,<br> a do czego czerwona?Dla kogo morska,
    a do czego czerwona?
    Sól nie tylko uatrakcyjnia smak potraw, ma też istotny wpływ na nasze zdrowie: szkodzą zarówno jej nadmiar, jak i […]
  • Nawozy a jakość żywnościNawozy a jakość żywności Nawozy sprawiają, że rośliny szybciej rosną, chronią je też przed szkodnikami i chorobami. Dzięki nim plony są większe oraz wyglądają […]
  • Produkty zbożowe<br> w żywieniu dzieci<br> i młodzieżyProdukty zbożowe
    w żywieniu dzieci
    i młodzieży
    W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close