Sobota, 21 Września 2019 roku.

Ekoprodukt
czy ekopodróbka?

Kontrola sytemu kontroli! Unijni eksperci sprawdzą, czy system kontroli żywności ekologicznej jest odpowiedni, ponieważ produkty określane jako ekologiczne, nie zawsze takie są. 

Obecnie wzrasta świadomość klienta dotycząca zdrowego żywienia, dlatego – jak pokazują statystyki, około 11% Polaków sięga po produkty BIO i EKO. Zwykle zaopatrują się w nią w najbliższych supermarketach i w sklepach ekologicznych. Wciąż bardzo rzadko kupują żywność bezpośrednio od rolników. Być może zmieni to wprowadzenie rolniczego handlu detalicznego.

Często słyszymy hasła reklamowe dotyczące żywności BIO, EKO czy „prosto od krowy”. W sklepach spotkać można coraz więcej działów oferujących towar BIO oraz EKO, ponieważ producenci zrozumieli, iż zwiększa się świadomość konsumenta w zakresie zdrowego odżywiania. Niestety, wyższa cena, jaką konsumenci są gotowi zapłacić za ekożywność, nierzadko zachęca do stosowania nieuczciwych praktyk w sprzedaży produktów ekologicznych. A kupowanie podrobionych towarów, w niektórych przypadkach, może być groźne dla zdrowia czy życia. 

Europejski Trybunał Obrachunkowy bada system kontroli obejmujący produkcję, przetwarzanie, dystrybucję i przywóz produktów ekologicznych. Kontrolerzy oceniają, czy konsumenci mogą obecnie w większym stopniu polegać na tym, że produkty określane jako ekologiczne rzeczywiście takie są.

Kontrolerzy opublikowali dokument informacyjny na temat systemu kontroli żywności ekologicznej w UE. Ekologiczny charakter produktów jest weryfikowany poprzez system certyfikacji ustanowiony w prawodawstwie unijnym i nadzorowany przez Komisję Europejską. Za wdrażanie systemu odpowiadają państwa członkowskie, a inspekcje są prowadzone zarówno przez organy publiczne, jak i prywatne.

Sprawozdanie z kontroli ma zostać opublikowane na początku przyszłego roku. Wejdzie w skład cyklu sprawozdań Trybunału, które dotyczą różnych aspektów łańcucha dostaw żywności, w tym marnotrawienia żywności.

Rynek sprzedaży detalicznej produktów ekologicznych w Unii Europejskiej zwiększył się w latach 2010–2015 o 54 procent. Łączny obszar upraw ekologicznych w krajach Wspólnoty w tym samym okresie powiększył się o 21 proc. Przywóz produktów ekologicznych wzrósł w latach 2012–2015 o 32 proc. Łączny wkład Funduszu w płatności na rzecz rolnictwa ekologicznego w latach 2014–2020 wynosi 6,5 mld euro.

Produkt ekologiczny na opakowaniu posiada symbol unijnego certyfikatu. Jest to zielony listek z 12 gwiazdkami. Produkty BIO mają krótszy termin spożycia, ponieważ nie zawierają konserwantów bądź zawierają ich niewiele. Produkty ekologiczne nie są nawożone i pryskane, dlatego często są mniejsze i brzydsze od innych towarów. Na pewno jednak są zdrowsze.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close