Piątek, 17 Sierpnia 2018 roku.

EFSA odwiedza japońską FSCJ

W ostatnim tygodniu kwietnia br. delegacja EFSA odwiedziła japońską Komisję ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego (FSCJ), to już piąte dwustronne spotkanie obu organizacji w ciągu ostatnich lat.

Delegacji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) towarzyszyli przedstawiciele francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności, Środowiska i Higieny Pracy (ANSES) oraz niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR). Okazją do spotkania z Japończykami była międzynarodowa konferencja „Jaka jest przyszłość międzynarodowej współpracy naukowej w dziedzinie bezpieczeństwa żywności?” współorganizowana przez FSCJ i EFSA.  Spotkanie specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności pozwoliło na określenie najważniejszych obszarów współpracy między państwami Unii Europejskiej, Japonią i państwami Azji Południowo-Wschodniej.

Dyrektor wykonawczy EFSA, Bernhard Url, powiedział: „Koncentrowano się na współpracy w zakresie bezpieczeństwa żywności, tak aby sprostać współczesnym wyzwaniom na całym świecie. Dowiedzieliśmy się dużo o potrzebach i sukcesach naszych azjatyckich partnerów, co pozwoliło na określenie ram przyszłej współpracy”. Dodał, że japońskim i południowoazjatyckim specjalistom przekazano europejskie doświadczenia w zakresie transgranicznej kontroli żywności i zachowania jej bezpieczeństwa w całym łańcuchu dostaw.

Europejska delegacja przeprowadziła szereg rozmów z japońskimi partnerami, określając najważniejsze obszary współpracy, takie jak: opracowanie nowej metodologii oceny ryzyka, szybkie kanały łączności na wypadek wystąpienia zagrożeń i wspieranie wymiany doświadczeń w zakresie oceny ryzyka. Oznacza to, że przyszłe projekty będą miały, szerszy, międzynarodowy charakter.

Źródło: EFSA

 

Artykuły powiązane

  • Wizyta przedstawicieli <br> EFSA  w PIWet-PIBWizyta przedstawicieli
    EFSA w PIWet-PIB
    W dniu 28 czerwca 2017 roku w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym - Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach odbyło się spotkanie na […]
  • EFSA dokładniej określi poziom enzymówEFSA dokładniej określi poziom enzymów Zespół badaczy z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opracował sposób na znacznie dokładniejsze […]
  • Ponowna ocena dodatku do żywności (E 476)Ponowna ocena dodatku do żywności (E 476) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinie naukową o ponownym zbadaniu dodatku do żywności […]
  • Ponowna ocena gumy arabskiej (E 414)Ponowna ocena gumy arabskiej (E 414) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinie naukową o ponownym zbadaniu bezpieczeństwa dodatku do żywności - […]
  • Nowe limity występowania CampylobacterNowe limity występowania Campylobacter Zgodnie z projektem ustawy, który specjaliści z państw członkowskich UE, przedyskutowali na spotkaniu Stałego Komitetu ds. […]
  • Polski drób bezpieczny?Polski drób bezpieczny? Władze japońskie poinformowały o zniesieniu z dniem 29 sierpnia br. zakazu importu z Polski żywego drobiu, mięsa drobiowego, […]
  • Wołowina<br> tematem głównymWołowina
    tematem głównym
    30 listopada i 1 grudnia 2017 r. w podwarszawskim Nadarzynie odbyła się czwarta edycja Forum Sektora Wołowiny. To ważne […]
  • EFSA o grypie ptakówEFSA o grypie ptaków Zdaniem ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności egzekwowanie wysokiego poziomu środków bezpieczeństwa […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close