Wtorek, 25 Lutego 2020 roku.

Dzień pikantnych potraw

16 stycznia nie powinniśmy żałować w kuchni ostrej papryki, czosnku czy tabasco. To święto pikanterii na talerzach. Wszystkie produkty, które sprawią, że będzie nas piekło podniebienie, są wskazane. Pamiętajmy, jeśli będziemy jeść kebaba na mieście, nie zapomnijmy polać go ostrym sosem! Życzymy pikantnej uczty!

Ponoć najsłynniejszą i najbardziej ostrą zupą świata, jest tajska Tom Yam Kung, czyli pikantna zupa z krewetkami. Jej przygotowanie jest ponoć bardzo proste. Jeśli ktoś ma ochotę ją ugotować, oprócz zakupu niezbędnych do jej stworzenia składników, powinien zaopatrzyć się w sporą dawkę wody.

Ze światowego menu, do łagodnych nie należą też indyjski kurczak tandoori, a także gulasz węgierski. Indie, Meksyk czy Tajlandia, to kraje, w których używa się ogromnych ilości pikantnych przypraw. Nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że są bardzo zdrowe.

Pikantne przyprawy, według lekarzy, mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Przede wszystkim zabijają bakterie, zapobiegają infekcjom oraz chronią przed chorobami serca.

Papryczki chili, imbir, pieprz syczuański. Te przyprawy są wyjątkowo ostre, zabijają więc wiele szkodliwych bakterii, które dostają się do żołądków wraz z pożywieniem. Najzdrowszą przyprawą, używaną w polskiej kuchni, jest czosnek. Jego właściwości prozdrowotne są nie do przecenienia. Zawiera on naturalny antybiotyk – allicynę, która ma działanie przeciwbakteryjne. Dodatkowo, rozrzedza krew i redukuje ciśnienie krwi.

Papryczka chili to bogate źródło witaminy C. Organiczne związki chemiczne zawarte w chili chronią m.in. przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą, osteoporozą. Chili może też przynieść ulgę osobom cierpiącym na zapalenie zatok. Za jej ostrość odpowiada kapsaicyna. Powoduje ona m.in. wydzielanie tzw. hormonów szczęścia, które poprawiają nasze samopoczucie. Spożycie kapsaicyny, w niewielkich ilościach, wzmaga wydzielanie śliny i pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych. Kapsaicynę znajdziemy również m.in. w czarnym pieprzu, curry czy pieprzu syczuańskim.

Nie wszyscy mogą jednak mogą pozwolić sobie na pikantną ucztę. W niektórych przypadkach może nam poważnie zaszkodzić. Ostre smaki mogą spowodować nasilenie objawów trądziku, a także niekorzystnie wpłynąć na cerą naczyniową. Mogą również doprowadzić do zgagi, bólu brzucha czy wzdęć. Uważać muszą szczególnie cierpiący na zespół jelita drażliwego.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Afrodyzjaki <br> dla każdegoAfrodyzjaki
    dla każdego
    Najstarszy zachowany przepis na miłosny eliksir pochodzi ze starożytnego Egiptu, a wśród składników zawiera suszone […]
  • Dzień Czosnku, czyli naszego naturalnego antybiotykuDzień Czosnku, czyli naszego naturalnego antybiotyku Niektórym kojarzy się z odstraszaniem wampirów lub z nieprzyjemnym oddechem. Mimo specyficznej woni, warto jednak […]
  • Odporność a witaminyOdporność a witaminy Jednym z najszerzej rozpowszechnionych obecnie mitów zdrowotnych jest rzekomo dobroczynny wpływ witamin na wzmocnienie układu […]
  • Z afrodyzjakami na tyZ afrodyzjakami na ty 14 lutego obchodzimy Święto Zakochanych, czyli Walentynki. Pięknie nakryty stół, blask świec i nastrojowa muzyka – […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]
  • Sałatą i szpinakiem <br> w POChPSałatą i szpinakiem
    w POChP
    Pani badania dowodzą, że u palaczy i byłych palaczy można zapobiegać rozwojowi przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (POChP) za pomocą […]
  • Naturalna odpornośćNaturalna odporność Kiedy w 1929 roku Aleksander Fleming odkrył penicylinę, w medycynie i weterynarii rozpoczęła się nowa era. Antybiotyki zaczęto dodawać […]
  • Ogólnopolskie<br> Święto KaszankiOgólnopolskie
    Święto Kaszanki
    Z jednej strony symbol tradycyjnej kuchni, a z drugiej superfood i współczesny kulinarny hit. Kaszanka nie daje o sobie […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close