, 29 Marca 2020 roku.

Dzięki rolnikom
żywności w Polsce
nie zabraknie

– Jesteśmy znaczącym producentem żywności w Unii Europejskiej, a w niektórych segmentach także na świecie – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Chwilowy brak jakiegoś asortymentu to kwestia logistyczna związana ze zwiększonymi zakupami, a nie z brakami danego produktu. Jak zwrócił uwagę minister zwiększone zakupy są jak najbardziej naturalne ze względu na możliwość kwarantanny i zwykłej, ludzkiej reakcji na tego typu sytuacje.

– Dzięki polskim rolnikom nasz kraj produkuje więcej żywności niż jest w stanie wchłonąć rynek wewnętrzny. Nie ma obaw, że zabraknie nam tak podstawowych produktów, jak mąka, mięso, mleko, jaja, czy warzywa – powiedział minister.

Jednocześnie minister Ardanowski przestrzegał, aby nie robić nadmiernych zapasów, aby w dłuższej perspektywie nie marnować tej żywności.

– Może teraz dotrze coś do tych nieodpowiedzialnych pseudoekologów, którzy atakują rolników i chcieliby zakazać hodowli zwierząt, a w konsekwencji niemalże zlikwidować rolnictwo – stwierdził minister.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że bezpieczeństwo żywnościowe, które zapewniają nam rolnicy jest wartością bezcenną. Dzięki temu nie ma obaw, że nawet przy zakłóconej wymianie międzynarodowej zabraknie żywności w Polsce.

– Jak zawsze najważniejsze jest racjonalne podejście i nie popadanie w przesadę – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Rozszerzenie Pomocy ŻywnościowejRozszerzenie Pomocy Żywnościowej Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski 13 marca 2020 r. towarzyszył Prezydentowi RP Andrzejowi Dudzie podczas […]
  • Żywność <br>z „Programu dla szkół”<br> dla potrzebującychŻywność
    z „Programu dla szkół”
    dla potrzebujących
    Produkty żywnościowe, których dostawa do placówek oświatowych w ramach „Programu dla szkół” została […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Zasady <br> zdrowego żywieniaZasady
    zdrowego żywienia
    Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego […]
  • Marnujemy żywność!Marnujemy żywność! Co roku wyrzucamy 9 ton żywności – wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności. Czas na bardziej racjonalne […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Rolniczy handel detalicznyRolniczy handel detaliczny Na działanie w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego decyduje się coraz więcej osób. RHD to dla rolników prowadzących […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close