Mniej drobiu przez grypę ptaków

1100px x 733px – Projekt bez tytułu — kopia (74)

Według prognoz unijnych ekspertów, epidemia grypy ptaków była powodem hamującym europejską produkcję mięsa drobiowego w ubiegłym roku. Liczne ogniska choroby pojawiające się na terenie Europy skutecznie ograniczyły wstawienia kurcząt brojlerów.

Z prognoz Komisji Europejskiej wynika, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2017 r. wzrośnie o 1,7 proc. do 14,63 mln ton, podczas gdy w 2016 r. była większa o 4,4 proc., wynosząc 14,38 mln ton.

Głównym powodem spadku dynamiki produkcji było była epidemia grypy ptaków. W okresie od października 2016 r. do lipca 2017 r., wirus ten był odnotowany ponad 1,1 tys. razy w 17 krajach UE. Najwięcej ognisk (485), wystąpiło we Francji. Choroba dotknęła też m.in. Węgry, Niemcy, Bułgarię i Polskę. Taka sytuacja sprawiła, że ograniczone zostały wstawienia ptaków, co poskutkowało niższą produkcję mięsa w poszczególnych krajach Wspólnoty. Dodatkowo, część pozaunijnych odbiorców, prewencyjnie zrezygnowała z zakupów unijnego mięsa.

Producenci drobiu dość dobrze poradzili sobie w obliczu zawirowań rynkowych. Kraje UE potrafią dostosować się do nawet znacznych zakłóceń w handlu. Prognozy ekspertów z Brukseli przewidują na ten rok 1-proc. wzrost eksportu mięsa drobiowego z Unii Europejskiej.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin