Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Dożywocie za zabicie krowy

Regionalny parlament indyjskiego stanu Gudżarat przyjął ustawę przewidującą karę dożywotniego więzienia za ubój krów. Krowa jest w hinduizmie zwierzęciem niemal świętym, ale do tej pory za jej ubój groziły znacznie niższe kary.

Obecnie tylko 8 z 29 indyjskich stanów zezwala na ubój krów, w pozostałych sankcje są coraz bardziej dotkliwe. Jeszcze do niedawna w leżącym na zachodzie Indii stanie Gudżarat za ubój bydła groziło 7 lat więzienia. Uchwalona właśnie ustawa znacznie zaostrza kary, przewidując nawet karę dożywotniego więzienia. Karany ma być nie tylko ubój, ale także handel wołowiną – za czyn ten można spędzić od 7 do 10 lat za kratkami. Podobną karą jest zagrożone przywiezienie krów do rzeźni. 

W Indiach ponad 80% ludności wyznaje Hinduizm, religie która zakazuje krzywdzenia istot żyjących i nakazuje weganizm. Krowa jako zwierzę podtrzymujące życie ma specjalny status, nakazujący m.in. jej łagodne traktowanie i zakazujący spożywania jej mięsa. Po dojściu do władzy Indyjskiej Partii Ludowej (BJP) nasiliła się działalność ochotniczych patroli, które m.in. przeprowadzały napady na rzeźnie i pobicia osób wyznających inne religie, nie zabraniające spożywania wołowiny.

Jak donosi agencja AFP w Indiach coraz trudniej będzie o wołowinę, spożywaną przez miliony muzułmanów (ponad 12% ludności) i sporą mniejszość chrześcijańską (obecnie ponad 22 miliony wyznawców). Co ciekawe w Indiach można bez problemu dostać mięso często nazywane „wołowiną”, jednak tak naprawdę pochodzi ono z bawołów indyjskich. Mięso takie jest znacznie twardsze od wołowiny, ale jednocześnie jego cena jest znacząco niższa, dlatego indyjska „wołowina” podbija Azję, szczególnie Wietnam, Chiny i Arabię Saudyjską.

Źródło: PAP

Artykuły powiązane

  • Bydło mięsne<br> w modzieBydło mięsne
    w modzie
    Bydło rasy limousine może niebawem być wizytówką Lubelszczyzny. Dla rolników z obszarów objętych ASF, hodowla […]
  • Wnioski <br> o udzielenie pomocyWnioski
    o udzielenie pomocy
    Do 31 lipca br. można składać wnioski o udzielenie pomocy:   w formie refundacji kosztów zakupu jagniąt lub […]
  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Kolejny wirus zaatakuje polskie zwierzęta?Kolejny wirus zaatakuje polskie zwierzęta? Choroba guzowata skóry bydła, będzie kolejną po ASF oraz ptasiej grypie, która może w najbliższym czasie zagrozić polskim […]
  • Wołowina w dółWołowina w dół Produkcja i spożycie wołowiny będą spadać! Do 2030 roku unijna produkcja wołowiny zmniejszy się o 7 procent w porównaniu z 2017 […]
  • Polska krajem o znikomym ryzyku BSEPolska krajem o znikomym ryzyku BSE Polska uzyskała najwyższy możliwy status kraju o znikomym ryzyku wystąpienia gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) − poinformowano […]
  • Lepsza współpraca supermarketów<br> i rolnikówLepsza współpraca supermarketów
    i rolników
    Parlament Europejski przyjął regulacje, dzięki którym rolnicy będą mieli lepszą pozycję przetargową w negocjacjach cenowych z […]
  • Branża mięsna<br> w sprawie ubojuBranża mięsna
    w sprawie uboju
    Krajowa Rada Izb Rolniczych oraz Federacja Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, sprzeciwiają […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close