Poniedziałek, 06 Lipca 2020 roku.

CO2 wpływa
na jakość ryżu

Rosnące ilości dwutlenku węgla w atmosferze obniżą odżywczą wartość ryżu, co może mieć olbrzymie konsekwencje dla zdrowia mieszkańców uboższych krajów o dużej konsumpcji ryżu – wynika z badań naukowców, których wyniki opublikowano na łamach ”Science Advances”.

Międzynarodowy zespół naukowców analizował próbki ryżu pochodzące z pól w Chinach i Japonii. Dla części upraw zwiększono stężenie dwutlenku węgla w powietrzu – do poziomu, jaki prognozuje się na drugą połowę 21. wieku. Przebadano 18 odmian ryżu pod względem zawartości białek, żelaza i cynku, a także – po raz pierwszy w tego typu badaniu – witamin B1, B2, B5 i B9. Okazało się, że w ryżu, który był narażony na większe ilości CO2, zmniejszyły się poziomy czterech kluczowych witamin z grupy B. Wykryto też mniej białek, żelaza i cynku niż w uprawach kontrolnych.

Ryż jest głównym pokarmem dla ponad 2 mld ludzi na świecie. Zmniejszanie się jego wartości odżywczej może mieć nieproporcjonalnie duży wpływ na stan zdrowia mieszkańców najbiedniejszych krajów o wysokiej konsumpcji ryżu. Około 600 mln ludzi na świecie, głównie w Bangladeszu, Kambodży, Indonezji, Laosie, Wietnamie, Mjanmie (Birmie) i na Madagaskarze, spożywa co najmniej 50 proc. dziennej dawki energetycznej oraz białkowej właśnie w ryżu. Tymczasem, gorszy jakościowo na skutek rosnących poziomów dwutlenku węgla ryż, najprawdopodobniej może negatywnie wpłynąć na rozwój wczesnodziecięcy. Rosnące niedożywienie będzie też pogarszało przebieg chorób biegunkowych oraz malarii.

Naukowcy apelują o kolejne badania, które powinny koncentrować się na znalezieniu lub stworzeniu takich odmian ryżu, które zachowają swą wartość odżywczą mimo zmian składu atmosfery.

Dane:  http://advances.sciencemag.org/content/4/5/eaaq101

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close