CO2 wpływa na jakość ryżu

picture (1)

Rosnące ilości dwutlenku węgla w atmosferze obniżą odżywczą wartość ryżu, co może mieć olbrzymie konsekwencje dla zdrowia mieszkańców uboższych krajów o dużej konsumpcji ryżu – wynika z badań naukowców, których wyniki opublikowano na łamach ”Science Advances”.

Międzynarodowy zespół naukowców analizował próbki ryżu pochodzące z pól w Chinach i Japonii. Dla części upraw zwiększono stężenie dwutlenku węgla w powietrzu – do poziomu, jaki prognozuje się na drugą połowę 21. wieku. Przebadano 18 odmian ryżu pod względem zawartości białek, żelaza i cynku, a także – po raz pierwszy w tego typu badaniu – witamin B1, B2, B5 i B9. Okazało się, że w ryżu, który był narażony na większe ilości CO2, zmniejszyły się poziomy czterech kluczowych witamin z grupy B. Wykryto też mniej białek, żelaza i cynku niż w uprawach kontrolnych.

Ryż jest głównym pokarmem dla ponad 2 mld ludzi na świecie. Zmniejszanie się jego wartości odżywczej może mieć nieproporcjonalnie duży wpływ na stan zdrowia mieszkańców najbiedniejszych krajów o wysokiej konsumpcji ryżu. Około 600 mln ludzi na świecie, głównie w Bangladeszu, Kambodży, Indonezji, Laosie, Wietnamie, Mjanmie (Birmie) i na Madagaskarze, spożywa co najmniej 50 proc. dziennej dawki energetycznej oraz białkowej właśnie w ryżu. Tymczasem, gorszy jakościowo na skutek rosnących poziomów dwutlenku węgla ryż, najprawdopodobniej może negatywnie wpłynąć na rozwój wczesnodziecięcy. Rosnące niedożywienie będzie też pogarszało przebieg chorób biegunkowych oraz malarii.

Naukowcy apelują o kolejne badania, które powinny koncentrować się na znalezieniu lub stworzeniu takich odmian ryżu, które zachowają swą wartość odżywczą mimo zmian składu atmosfery.

Dane:  http://advances.sciencemag.org/content/4/5/eaaq101

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin