Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Cięcie kwot połowowych

Komisja Europejska zaproponowała kolejne ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku. Według nowych przepisów, które mają pomóc w odbudowaniu zasobów tego gatunku, w przyszłym roku rybacy będą mogli wyłowić ze wschodniego stada dorsza ponad 22 tysiące ton tych ryb, czyli o 28 proc. mniej niż rok temu. Na tym nie koniec cięć. Eksperci z Brukseli postulują również o wprowadzenie całkowitego zakazu połowu węgorza.

Bałtycki dorsz od wielu lat nie może się odrodzić, co jest sporym problemem dla polskich rybaków. Z roku na rok jest coraz gorzej. Przykładowo, w ciągu siedmiu miesięcy 2016 roku połowy dorsza w relacji rok do roku spadły
o 24,4 proc. do 6,4 tys. ton. Jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, rybacy jako główny powód złej kondycji stad wskazują brak wystarczającej bazy pokarmowej związany z dużymi połowami ryb – takich jak szprot czy śledź – na cele paszowe. Dlatego ministerstwo gospodarki morskiej opowiadało się za większą ochroną tego gatunku.

Stada dorsza nie są w dobrym stanie. Naukowcy wskazują więc na konieczność cięć w kwotach połowowych, by mogły one poprawić swoją liczebność, a pojedyncze osobniki – wielkość. Dlatego już w 2016 roku w Unii Europejskiej została zmniejszona kwota połowowa dla zachodniego stada o 56 proc., a dla wschodniego o 25 proc.

Zmniejszenie połowów dorsza rybacy mogą zrekompensować sobie większym połowem śledzia. Urzędnicy
z Brukseli zaproponowała, żeby kwota dla centralnego stada została zwiększona o 25 proc. do 238 229 ton.
Na praktycznie niezmienionym poziomie ma postać kwota dla szprota (wzrost o 1 proc. do 262 310 ton).

Jest prawdopodobne, że zostanie wprowadzony całkowity zakaz połowów węgorza europejskiego nie tylko
na skalę przemysłową, ale również w wymiarze rekreacyjnym. Powodem zaostrzenia regulacji jest utrzymujący się od niemal dwudziestu lat krytyczny stan tego gatunku.

Debata w sprawie kwot jest przewidziana na jesień. Ostateczną decyzję podejmą ministrowie państw unijnych odpowiedzialnych za rybołówstwo.

Maria Sikorska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Spożycie ryb<br> w Polsce spadłoSpożycie ryb
    w Polsce spadło
    Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg wobec 13,11 kg w 2016 r. Polacy […]
  • Mniejsze zyski przetwórców rybMniejsze zyski przetwórców ryb Pogarsza się kondycja finansowa przetwórców ryb – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]
  • Polska flota rybacka kurczy sięPolska flota rybacka kurczy się Polskich jednostek floty rybackiej jest coraz mniej. Mimo tego, połowy ryb i bezkręgowców morskich były wyższe niż rok wcześniej […]
  • Zmiany klimatu zmniejszą połowy ryb na całym świecieZmiany klimatu zmniejszą połowy ryb na całym świecie Wskutek ocieplenia klimatu globalna produktywność rybich łowisk w oceanach obniży się o średnio 20 proc. do 2300 roku - informuje […]
  • Ryba jako marka regionuRyba jako marka regionu Dziedzictwo kulinarne w Polsce jest niezwykle różnorodne. Każdy region naszego kraju może się poszczycić własną specyfiką w […]
  • Akwakultura na faliAkwakultura na fali Polska jest europejskim potentatem w przetwórstwie rybnym. Za tym sukcesem stoją inwestycje w […]
  • Ryby i owoce morza droższeRyby i owoce morza droższe Podaż rynkowa ryb i owoców morza w 2018 roku wyniesie 475 tys. ton i będzie o niecały 1 proc. niższa niż rok wcześniej, kiedy to […]
  • Ekologia – tak,<br>ale nie w 100%Ekologia – tak,
    ale nie w 100%
    Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentów drobiu i jaj stosujących ekologiczne metody […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close