Apetyczna lista
Jagodzianki i rybny pasztet to nowe produkty, które trafiły na prestiżową, ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.
Ich fenomen wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a przede wszystkim z ilości jagód włożonych do środka bułeczek. Olsztyneckie jagodzianki to 30. przysmak pochodzący z województwa warmińsko-mazurskiego, który dołączył do grona wyjątkowych smakołyków. Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zapewnia, że jagodzianki to niewątpliwie wyjątkowy produkt od wielu lat związany z miastem, a przede wszystkim z miejscową cukiernią, która je wytwarza od lat 80. ubiegłego wieku. Przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie przekonują, że jednym z wielu koneserów tych jagodzianek był prof. Religa, któremu regularnie były dostarczane autobusami PKS. Ponadto łakocie przez wiele lat wysyłane były także do Belwederu.
Na ministerialną listę trafił również pasztet z karpia z Sierskowoli w woj. lubelskim. Są tam zlokalizowane stawy karpiowe, więc ta ryba jest w lokalnych kuchniach wykorzystywana na różne sposoby. Jak powstały – można o tym przeczytać w serwisie internetowym ministerstwa rolnictwa. "Pewnego razu kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich, przygotowując kotlety rybne według popularnego przepisu, masę rybną włożyły do foremki i zapiekły w piecu chlebowym. Taki eksperyment dał początek popularnemu w gminie pasztetowi z karpia. W latach osiemdziesiątych kobiety jeszcze bardziej ulepszyły pasztet, dodając do masy rybnej marchewkę i natkę pietruszki".
Pasztet "karpiowy" jest 184. pozycją z woj. lubelskiego na liście. 45 wciągniętych na nią przysmaków ma woj. zachodniopomorskie, w tym zarejestrowane niedawno: jabłuszka w koszulkach. 75 pozycji pochodzi z województwa kujawsko-pomorskiego. Od niedawna są wśród nich pampuchy z Kujaw, czyli bułki na parze oraz winko z chabru. Małopolska zajmuje drugie miejsce wśród województw pod względem liczby przysmaków zarejestrowanych na prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa Liście Produktów Tradycyjnych. Wpisy do prestiżowego katalogu uzyskały niedawno inne wyroby z Małopolski, związane z tradycyjnym świniobiciem – kaszanka, pasztet i głowizna z okolic Proszowic. Region ma obecnie na LPT 187 wyrobów i ustępuje jedynie Podkarpaciu.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin