Czwartek, 27 Lutego 2020 roku.

Analiza DNA kawioru pomoże w uczciwym handlu

Zespół naukowców z Uniwersytetu Hokkaido i Uniwersytetu Czech Południowych opracował nowatorską metodę analizy DNA pojedynczego ziarna ikry. Pozwoli to na łatwą identyfikację kawioru pozyskiwanego od bieług, co pomoże w utrzymaniu sprawiedliwego handlu (fair trade) oraz przyczyni się do ochrony dzikich populacji tych ryb.

Bieługa (Huso huso) to ryba z rodziny jesiotrowatych osiągająca do 5 m długości i ponad 1500 kg masy ciała. Dorosłe osobniki (w wieku kilkunastu lat) odbywają raz na kilka lat tarło, samica składa od 300 tysięcy do ponad 7 milionów jajeczek. Ikra bieługi to najszlachetniejsza odmiana czarnego kawioru, uznawana przez konsumentów za przysmak. Kawior bieługi jest trudno dostępny w handlu i osiąga astronomiczne ceny. Nic dziwnego, że przysmak ten jest często fałszowany i jako kawior bieługi sprzedaje się ikrę innych gatunków ryb łososiowatych. Obecnie bieługa jest uznawana za gatunek krytycznie zagrożony wyginięciem, a międzynarodowy handel gatunkiem i jego produktami podlega zapisom Konwencji Waszyngtońskiej (CITES).   

Już w latach 50-tych XX wieku skrzyżowano bieługę ze sterletem (Acipenser ruthenus) w wyniku czego powstał mieszaniec nazywany besterem. Jest on powszechnie hodowany w celu produkcji kawioru. Ikra mieszańca jest na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia od ikry bieługi, co sprzyja coraz licznym fałszerstwom. Badania japońsko-czeskie pozwoliły na wynalezienie prostej i szybkiej metody sekwencji DNA bieługi nawet z pojedynczego ziarna ikry. Tym samym opracowano skuteczną technikę, pozwalającą na rozróżnienie ikry bieługi od ikry ośmiu innych gatunków jesiotrów, które są przedmiotem handlu. Odkrycie zostało opisane na łamach „Scientific Reports”.

Nowe narzędzie może dokładnie, tanio i szybko identyfikować kawior bieługi […]. Może także pomóc w zarządzaniu [populacją] bieług, chroniąc tym samym różnorodność gatunku.” – jak podsumowuje Miloš Havelka z Uniwersytetu Hokkaido.

Źródło: Hokkaido University

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close