, 15 Grudnia 2019 roku.

Amerykańska
nad Wisłą

Sezon borówkowy w pełni. Ceny owoców w hurcie sięgają 20 zł za kilogram. Zbiory nie należą do najlepszych przez przymrozki. Nie zmienia to faktu, że Polska to od lat borówkowe eldorado. Zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem ich produkcji. A hektarów plantacji wciąż przybywa. Popularność polskich borówek na Zachodzie jest fenomenem.

Polskie borówki amerykańskie, zwane owocem XXI wieku, wciąż nie trafiły jeszcze do przetwórstwa. Prawie cała produkcja to owoce deserowe. Sezon borówkowy w Polsce trwa przez trzy miesiące – od lipca do września. Szczyt sezonu przypada na sierpień. Większość plantacji w Polsce bazuje na jednej odmianie, która owocuje
w połowie wakacji. Wówczas są duże spadki cen. Mimo tego, uprawa borówki to od lat bardzo opłacalny biznes.

Tegoroczny sezon zbiorów borówki amerykańskiej będzie udany jedynie dla tych producentów, którym przymrozki nie uszkodziły plantacji. Straty w skali krają są spore, zwłaszcza w późniejszych odmianach.

Produkcja borówki amerykańskiej w Polsce jest rozproszona. Duże plantacje znajdują się mi.in. na Pomorzu, Podlasiu, w rejonie grójeckim oraz w województwie lubelskim. Nasz kraj ze względu na położenie geograficzne produkuje te owoce w takim terminie, w którym produkcja w krajach Europy Zachodniej się kończy. Atutem Polski jest także fakt, że jesteśmy obecnie drugim po Hiszpanii, największym producentem borówki w Europie, dzięki czemu możemy zaproponować duże ilości towaru oraz korzystne ceny.

Dane z raportu International Blueberry Organization (IBO) wskazują, że produkcja owoców borówki na świecie stale rośni i w 2016 roku wyniosła 650 000 ton. Z prognoz wynika również, że w 2019 roku światowa produkcja borówek może osiągnąć poziom 900 000 ton. Niekwestionowanym światowym liderem w produkcji niebieskich jagód są cały czas Stany Zjednoczone Ameryki Północnej z produkcją 260 000 ton. Cały czas rośnie produkcja borówki w krajach Ameryki Południowej, zwłaszcza Chile, Argentynie i Peru. Kolejny znaczący wzrost produkcji zanotowany został w Chinach, gdzie przez dwa ostatnie lata produkcja zwiększyła się o 10 000 ton i szacowana jest obecnie na 30 000 ton. Na światowym rynku borówki, największa jej podaż związany jest z okresami plonowania w Ameryce Północnej oraz Europie i jest to okres od połowy czerwca do połowy października.

Popularność borówki jest efektem współczesnych trendów związanych ze zdrową żywnością. Jej ciemnoniebieskie owoce są doceniane nie tylko za smak, ale też ze względu na wyjątkowo korzystny wpływ na organizm. ej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń i bardzo dużą ilość antyoksydantów. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest też idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z pasożytami jelitowymi u dzieci. Są również nieocenione w leczeniu osób z miażdżycą.

Zapotrzebowanie na borówkę jest duże i ciągle rośnie. Dotyczy to rynku europejskiego oraz krajów azjatyckich, takich jak Chiny, Japonia czy Korea.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

  • Kiełki – superfoods<br> na wiosnęKiełki – superfoods
    na wiosnę
    Mianem „superfoods”, określa się produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki unikalnemu składowi są […]
  • Nawozy a jakość żywnościNawozy a jakość żywności Nawozy sprawiają, że rośliny szybciej rosną, chronią je też przed szkodnikami i chorobami. Dzięki nim plony są większe oraz wyglądają […]
  • Produkty zbożowe<br> w żywieniu dzieci<br> i młodzieżyProdukty zbożowe
    w żywieniu dzieci
    i młodzieży
    W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, […]
  • Słodki smak jesieniSłodki smak jesieni Koniec lata i wczesna jesień to czas, kiedy w marketach i na targach królują śliwki – niebieskie, fioletowe, czerwone, […]
  • Jakie składniki<br> zawiera soja?Jakie składniki
    zawiera soja?
    Wegetarianie znają soję doskonale – jest to roślina obfitującą w cenne składniki pokarmowe, a także świetny zamiennik […]
  • Fioletowy jest zdrowyFioletowy jest zdrowy Fioletowe warzywa i owoce zawierają znaczne ilości antocyjanów. Dzięki temu mają one właściwości lecznicze. W przyrodzie kolor […]
  • Dla kogo morska,<br> a do czego czerwona?Dla kogo morska,
    a do czego czerwona?
    Sól nie tylko uatrakcyjnia smak potraw, ma też istotny wpływ na nasze zdrowie: szkodzą zarówno jej nadmiar, jak i […]
  • Co się kryje<br> w główce maku?Co się kryje
    w główce maku?
    Mak to tradycyjny dodatek do wielu świątecznych potraw – makowca, kutii czy klusek. Jest on nie tylko pyszny, ale także bardzo […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close